Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Macron’un Lecornu’yu tekrar başbakan olarak atadığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Macron, ülkedeki siyasi krizi ele almak amacıyla Meclis’te temsil edilen partilerin liderleriyle Elysee Sarayı’nda bir araya geldi. Ancak görüşmeye, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partileri davet edilmedi.

Hükümet Krizi ve Bütçe Anlaşmazlıkları

Fransa’da siyasi kriz, 2025 bütçesiyle ilgili yaşanan anlaşmazlıklarla derinleşti. Merkez sağcı Michel Barnier hükümeti, yalnızca 3 ay süren görev süresinin ardından, 4 Aralık 2024’te muhalefetin sunduğu gensoru önergesiyle düşmüştü.

Bunun ardından Macron, 13 Aralık’ta François Bayrou’yu başbakan olarak atamıştı. Ancak Bayrou’nun, kamu borçlarını azaltmak amacıyla bazı resmi tatillerin kaldırılmasını içeren ve yaklaşık 43 milyar avroluk tasarruf öngören 2026 bütçe planı kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Bu gelişmeler üzerine Bayrou, bütçe görüşmeleri öncesi hükümeti güven oylamasına götüreceğini duyurmuştu.

Yunanistan'da iki noktada yangın çıktı: Havadan ve karadan müdahale ediliyor
Yunanistan'da iki noktada yangın çıktı: Havadan ve karadan müdahale ediliyor
İçeriği Görüntüle

8 Eylül'deki oturumda Bayrou hükümeti güvenoyu alamayarak düşerken, Macron ertesi gün Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’yu başbakan olarak görevlendirmişti.

Lecornu, 5 Ekim’de yeni hükümeti kurmuş, ancak kamuoyundan gelen sert tepkiler nedeniyle sadece bir gün sonra istifa etmişti. Macron ise 10 Ekim itibarıyla Lecornu’yu yeniden başbakan olarak atadı.

Muhabir: Tolga Çifci