Bakanlık açıklamasına göre, aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik durumu ve diğer mazeretleri olan öğretmenler, il içi ilçe grupları arasında veya iller arası yer değişikliği başvurularını belirtilen tarihlerde yapabilecek. 2026 yılı yarıyıl tatiline ilişkin mazerete bağlı yer değiştirme duyuruları da yayımlandı.

Yer değişikliği işlemleri, önceki yıllardan farklı olarak “il içinde ilçe grupları arasında” ve “iller arası” olmak üzere iki ayrı takvimde gerçekleştirilecek. Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan öğretmenlerden, “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği”nde sayılan mazeretlerden birine sahip olanlar, duyuruda belirtilen şekilde başvuru yapabilecek.

İl içi ilçe grupları arasında yer değiştirme

İl içinde ilçe grupları arasında yer değiştirmek isteyen öğretmenler, ön başvuru aşamasında 14-19 Ocak 2026 tarihleri arasında belgeleriyle birlikte mazeretlerini bildirecek. Ön başvurusu onaylanan öğretmenler, ikinci aşamada 20-22 Ocak 2026 tarihleri arasında tercih başvurusunda bulunabilecek. Atamalar 23 Ocak 2026 tarihinde yapılacak ve ataması gerçekleştirilenlerin ayrılma işlemleri aynı gün itibarıyla yapılabilecek.

Bu kapsamda, eş emekliliğine bağlı olarak il içi yer değiştirme başvuruları kabul edilmeyecek.

İller arası yer değiştirme

Bakan Uraloğlu: Başkentray Yenikent'e uzuyor, hat 52 kilometreye çıkacak
Bakan Uraloğlu: Başkentray Yenikent'e uzuyor, hat 52 kilometreye çıkacak
İçeriği Görüntüle

İller arasında yer değiştirmek isteyen öğretmenler de birinci aşamada 14-19 Ocak 2026 tarihleri arasında belgeleriyle birlikte mazeretlerini bildirecek. Ön başvurusu onaylananlar ikinci aşamada 27-29 Ocak 2026 tarihleri arasında tercihlerini yapabilecek. Atamalar 30 Ocak 2026 tarihinde gerçekleştirilecek ve ataması yapılan öğretmenlerin ayrılma işlemleri aynı gün itibarıyla yapılabilecek.

Aile birliği mazeretiyle yer değişikliği başvurusunda bulunan öğretmenler için talep edilen yerde 360 gün sigortalılık şartı aranacak. İkinci aşamada, alan bazında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumları ile muhtemel boşalacak okullar tercih edilebilecek.

Yer değişiklikleri, öğretmenlerin tercih ettikleri kurumlar ve hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Kaynak: ANKA