Milli Savunma Bakanlığı (MSB), SDG terör örgütünün 10 Mart Mutabakatı’na rağmen Suriye ordusuna entegre olmak yerine faaliyetlerine devam etmesinin, Suriye’de tesis edilmeye çalışılan istikrar ve güven ortamına zarar verdiğini açıkladı.
Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, bazı ülkelerin söylemleri ile SDG’nin silah bırakmama ve entegrasyon sürecini geciktirme konusunda cesaretlendirildiğini belirtti. Aktürk, “SDG’nin ferdi olarak Suriye ordusuna entegre olmasını beklediğimizi daha önce de ifade ettik. Entegrasyondan başka seçenek sonuç vermeyecektir” dedi.
TSK’nın Suriye ve Hudut operasyonları sürüyor
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kalıcı güvenliği tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiği görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Aktürk, "4-12 Aralık tarihleri arasında 4 PKK'lı terörist teslim olmuş, sınırlarımızda ve ötesinde arazi arama tarama, mağara, sığınak, barınak ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarına devam edilmiş, Suriye harekat alanlarında imha edilen tünel uzunluğu Münbiç'te imha edilen 4 kilometre tünelle 732 kilometreye ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.
Tuğamiral Aktürk, hudutlarda kademeli güvenlik sistemi ve teknoloji destekli tedbirlerle yasa dışı geçiş ve kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız devam ettiğini belirterek, "yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3'ü terör örgütü mensubu olmak üzere 235 kişinin yakalandığını, 2 bin 315 kişinin ise hududu geçemeden engellendiğini" bildirdi.
Yıl içerisinde sınırlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 9 bin 491 olduğunu belirten Aktürk, hududu geçemeden engellenen kişi sayısının ise 62 bin 863 olduğunu söyledi.
Aktürk, 4-12 Aralık tarihleri arasında Hakkari ve Van hudut hatlarında yapılan arama tarama faaliyetlerinde toplam 82 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiğini ifade etti.
"Seferihisar gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek"
TSK’nın modern ve etkin savunma kapasitesini güçlendirme çalışmaları kapsamında: Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Sırt Tipi Karıştırma Sistemi (KARSİS), sensör keşif, radar ve komuta araçları envantere alındı ve Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE) tarafından silah ve mühimmat teslimatı tamamlandı.
Azerbaycan ile savunma sanayi iş birliği kapsamında kurulan “Makine ve Kimya Azerbaijan (MKA)” şirketi faaliyete başladı. Ayrıca, Seferihisar gemisi İstanbul Tersanesi’nde inşa edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
"Hareketlilik rutin birlik değişimi"
TSK’nın Suriye’deki rutin faaliyetlerine ilişkin görüntülerin operasyon hazırlığı iddialarına konu olduğunu belirten Aktürk, bu hareketliliğin rutin birlik değişimi olduğunu vurguladı. TSK, önemli olanın SDG’nin durumu ve Suriye ordusunun faaliyetleri olduğunu ifade etti.
ABD ve hava savunma sistemi açıklamaları
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın açıklamalarına ilişkin sorular üzerine yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Ülkemizin hava savunma kabiliyetini yerli ve milli sistemlerle güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız planlandığı şekilde sürmektedir. Son günlerde gündeme getirilen S-400 Hava Savunma Sistemi ile ilgili yeni bir gelişme bulunmamaktadır. F-35 tedarikine ilişkin ABD'li muhataplarımızla yürütülen diplomatik temas ve görüşmeler sürmekte, F-35 tedariki konusundaki yaptırım ve engellerin kaldırılması ve ülkemizin programa yeniden dahil edilmesi için istişareler devam etmektedir. F"
-35 projesine yönelik sürecin, müttefiklik ruhu çerçevesinde, karşılıklı diyalog ve yapıcı istişareyle ele alınmasının iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir."
Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarikine ilişkin sorular üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın imza töreninde ifade ettiği gibi Birleşik Krallık'tan tedarik edilecek yeni üretim uçakların teslimatı başlayıncaya kadar ara çözüm olarak Katar ve Umman'dan 12'şer adet uçak alınması planlanmaktadır. Katar'dan alınacak uçaklar sözleşmenin imzalanmasını müteakip, Umman'dan tedarik edilecek uçaklar ise yapılması planlanan modernizasyon faaliyetlerinin ardından ülkemize getirilecektir" bilgisi paylaşıldı.
Eurofighter ve yabancı uçak tedariki
Aktürk, Birleşik Krallık’tan alınacak Eurofighter Typhoon uçaklarının teslimatına kadar ara çözüm olarak Katar ve Umman’dan 12’şer adet uçak tedarik edileceğini açıkladı. Katar’dan alınacak uçaklar sözleşme sonrası, Umman’dan alınacaklar ise modernizasyon sonrası Türkiye’ye getirilecek.




