Muğla 4. İdare Mahkemesi, Köyceğiz ve Ula ilçeleri sınırlarında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hayata geçirilmesi planlanan Balcılar Barajı ve Sulaması, hidroelektrik santralleri, malzeme ocakları ve beton tesisini kapsayan projeye verilen “ÇED Olumlu” kararını iptal etti.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı'dan 'paralı figüran' iddialarına yanıt
CHP Sözcüsü Müslim Sarı'dan 'paralı figüran' iddialarına yanıt
İçeriği Görüntüle

Balcılar Barajı için ÇED Süreci 2022’de başlamıştı

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen proje için ÇED süreci Mart 2022’de başlatıldı. Rapor, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından şekillendirilerek Ağustos 2023’te tamamlandı ve proje 5 Ağustos 2024’te ÇED Olumlu kararı aldı.

Köyceğiz Çevre ve Doğa Koruma Derneği'nden karar dava

Balcılar Mahallesi’nde yaşayan 90 kişi ile Köyceğiz Çevre ve Doğa Koruma Derneği tarafından oluşturulan 91 kişilik grup, kararın iptali için mahkemeye başvurdu. Davaya proje yürütücüsü DSİ de müdahil olarak katıldı.

21 Ekim’de görülen duruşmanın ardından mahkeme kararını açıklayarak ÇED Olumlu kararını iptal etti.

Mahkeme: Ekolojik etki değerlendirmesi yetersiz

Mahkeme, bilirkişi raporunu esas alarak ÇED dosyasında ciddi eksiklikler bulunduğuna dikkat çekti. Kararda öne çıkan tespitler şöyle:

  • 92 bin ağacın kesilecek olmasının orman ekosistemine etkileri yeterince incelenmedi.
  • Projede orman yangınlarıyla mücadele planı yer almadı.
  • Endemik türlerden sığla ağacı (Liquidambar orientalis) üzerindeki etkiler gerektiği gibi değerlendirilmedi.
  • Bölgeye özgü biyolojik çeşitlilik, tozlaşmayı sağlayan arılar ve çam balı üretimi gibi unsurlara dair analizler eksik bırakıldı.
  • Köyceğiz–Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi florasına yönelik bilimsel çalışmalar rapora dahil edilmedi.
  • Projenin doğal sit alanları üzerindeki kümülatif etkileri yeterli düzeyde ele alınmadı.

Kaynak: ANKA