Bu akşamdan itibaren 9 günlük upuzun bir bayram tatili başlıyor. Bayram geldi gelmesine de üç beş tuzu kuru dışında kime bayram pek belli değil. Parası olanlar sahillere, eller havada şemsiye-şezlong kişi başı bin liradan başlayan "beach"lere akıyor.

Utku Şensoy

Lahmacun-ayran almış başını gidiyor, bira-limonata-ayrandan vazgeçtim bir şişe suyun 100 liradan başlayan fiyatlara satıldığı mekanların deniz üstü platformlarında boy göstermenin bedeli günlük sekiz on bine patlıyor! Sahillerde tablo bu olunca insan soramadan edemiyor, bu paraları ödeyenler vergi öderken de bu kadar cömert mi? Platformlarda tekno müzikle, Türk popla coşan bu güruhun vergi tabloları da bu kadar coşkulu, bol sıfırlı mı?

Dar Gelirli Yurttaş Kurbandan Vazgeçti Karnını Doyurma Geçim Derdinde

Piramidin en tepesindeki mutlu azınlığı bırakalım kendi hallerinde kopmaya devam etsinler, gün onların günü. Bizi ilgilendiren piramidin tabanı, gövdesi, yüzde 80-85’lik kesim. Bugün onlara bir dokun bin ah işit. Hele dar gelirli yüzde yirmiye hiç dokunma! Milletin hali harap, karnını mı doyursun, faturasını mı ödesin, ayın sonunu mu getirsin, memleketine mi gitsin, kurban vecibesini mi yerine getirmeye çalışsın… Bu kesim kıt kanaat geçim mücadelesinde her ay sihirbazlık, cambazlık yapıyor. Ne bayramı, elinde olsa 365 gün, 7-24 çalışıp evine ekmek sağlamak için koşuşturacak. Yakan, yıkan ekonomik krizin en büyük etkisini bu kesim iliklerine kadar hissediyor. 

Eskiden bayramlarda bir tatlı telaş olurdu, evde mis gibi kavurma yapar ailece eş dost birlikte yer, kurbanımızın üçte ikisini ihtiyaç sahibi olduğunu düşündüklerimize gönderirdik. Birbirimize ziyaretlere gider, Allah ne verdiyse paylaşıp yer içerdik. Şimdi nerde? Evde insan ağırlamak kolay mı? Emekli maaşı 10 bin, kurbanlık 15 bin yurttaş ne yapsın? Varsın bu bayramda kesemeyenler kesmesin ülkenin ete de süte de damızlık hayvana da ihtiyacı var diyeceğim de üretici ne yapsın? Elinde kalan mallarını nasıl geri götürsün? Nakliyesiydi, yemiydi her şey ateş pahası. Sonuç olarak bu bayram da yurdum dar gelirli insanına kurban da kavurma da hayal oldu. Bu kesime huzur haram, onlara bu alemde insanca yaşam sürdürmek yasak! 

Durum böyle olunca bize düşen tek temenni, hakça, kardeşçe, adilce paylaşımın yapıldığı, zenginliğin de fakirliğin de eşit biçimde bölüşüldüğü bir dünyada nice huzurlu bayramlar demek kalıyor. 
Sağlıcakla kalın.