Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararı ile bağımsız denetime tabi şirketlerin belirlenmesinde kullanılan finansal eşikler yukarı yönlü güncellendi. Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde hayata geçirilen bu düzenleme, orta ve büyük ölçekli işletmelerin denetim yükümlülüklerini yeniden tanımlıyor.
500 milyon TL aktif, 1 milyar TL ciro şartı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren "Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar" uyarınca, genel kapsamdaki şirketlerin denetim kapsamına girmesi için aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirası, yıllık net satış hasılatı 1 milyar TL ve 150 kişiden oluşan çalışan sayısının yanında en az ikisini üst üste iki hesap döneminde aşması gerekecek:
KİT’ler ve kamu ortaklıkları için özel düzenleme
Yeni kararda sadece özel şirketler değil, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) ve bunlara bağlı ortaklıklar için de düzenlemeler yer aldı. Özellikle sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına doğrudan veya dolaylı olarak KİT’lerin sahip olduğu şirketler ve Doğal Gaz Piyasası Kanunu kapsamındaki ilgili kuruluşlar da denetim kapsamındaki yerini koruyarak yeni tanımlamalara dahil edildi.
Uygulama takvimi: 1 Ocak 2026
Yapılan bu önemli güncelleme, şirketlerin 1 Ocak 2026 ve sonrasında başlayan hesap dönemlerini kapsayacak. Kararın hükümleri Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülecek ve yayımı tarihinden itibaren geçerli olacak.




