Suriye ile Ürdün arasında Dera’daki hava saldırıları nedeniyle diplomatik gerilim yaşandı. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Ürdün’ün Şam Büyükelçisi Süfyan el-Kudat’ı, 26 Ekim’de Suriye’nin Dera ilindeki sivil yerleşim alanlarına düzenlenen saldırılar hakkında görüşmek üzere bakanlığa çağırdı ve Ürdün’e protesto notası iletti.
Suriye haber ajansı SANA’nın Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi’ne dayandırdığı haberde, diplomatik girişimin Ürdün ordusunun Dera’daki hava harekâtının ardından gerçekleştirildiği aktarıldı.
Suriye’den Ürdün’ün Dera saldırılarına tepki
Ürdünlü Büyükelçi Süfyan el-Kudat’a iletilen protesto notasında, hava saldırılarında kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 7 sivilin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edildi. Suriye yönetimi, saldırıların ülkenin egemenliğini açıkça ihlal ettiğini vurguladı.
Suriye, daha önce yaptığı açıklamada da Ürdün ordusunun Dera kırsalındaki çeşitli noktalara düzenlediği hava saldırılarını kınamış ve sivil kayıplar yaşandığını bildirmişti.
Ürdün’deki kilise saldırısında 9 kişi hayatını kaybetmişti
Ürdün’ün hava harekâtından önce, 23 Ekim’de Kerek vilayetinin güneyindeki Hamud Kilisesi’nde düzenlenen cenaze törenine katılanları hedef alan silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmiş, 25 kişi yaralanmıştı.
Ürdün Silahlı Kuvvetleri, söz konusu saldırıya karşılık olarak 26 Ekim’de Suriye’nin güneyindeki DEAŞ hedeflerine yönelik hava harekâtı düzenlediğini duyurmuştu.
Ürdün, hava saldırılarında DEAŞ hedeflerinin vurulduğunu açıkladı
Ürdün yönetimi, Suriye’nin güneyindeki operasyon sırasında terör örgütü DEAŞ’a ait mevzilerin hedef alındığını ve örgütün 20 mensubunun öldürüldüğünü ileri sürdü. Ürdün ayrıca saldırılarda yaşanan sivil can kayıplarından dolayı üzüntü duyduğunu bildirdi.



