Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28’inci Dönem’in 5’inci yasama yılı, 6 Ekim Salı günü yoğun gündemle başlayacak.

Yeni yasama yılının ilk günlerinde “fon vurgunu” tartışmaları, Türk Kızılay Kanunu teklifi, Merkez Bankası’nın faaliyetleri ve dijital konaklama platformlarına yönelik düzenlemeler Meclis gündeminin öne çıkan başlıkları olacak.

Genel Kurul’da Kızılay Kanunu teklifi gündemde

Genel Kurul’un gündeminde, geçen yasama yılında Meclis’e sunulmasına rağmen görüşülemeyen Türk Kızılay Kanunu teklifi ilk sıralarda yer alıyor.

9 maddeden oluşan teklif, Türk Kızılay’ın görev, yetki, hak ve muafiyetlerine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Teklifle Türk Kızılay’ın isim ve faaliyet alanına ilişkin bazı düzenlemeler yapılması öngörülüyor.

Kızılay’a stratejik alımlarda istisna

Teklife göre afet ve acil durumlar, afetlere hazırlık ve olağanüstü dönemlerde kullanılmak üzere ilk yardım, afet lojistiği ve geçici barınmaya yönelik ürün ve hizmetler stratejik nitelikte alımkapsamında değerlendirilebilecek.

Bu ürün ve hizmetlerin, belirli şartlarda Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadan doğrudan Türk Kızılay’dan veya Türk Kızılay’ın sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu işletme, iştirak ve şirketlerden temin edilebilmesi öngörülüyor.

Aile Bakanlığı verileri Kızılay ile paylaşılacak

Teklif kapsamında, ihtiyaç sahiplerine yönelik yardımlarda mükerrerliğin önlenmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki sosyal yardım verilerinin, yapılacak protokolle Türk Kızılay ile paylaşılmasının önü açılıyor.

Veri erişiminin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında ve yalnızca görev gerektirdiği ölçüde yetkilendirilen kişiler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Teklifte ayrıca Kızılay’ın belirli amaçlarla ithal edeceği bazı bilimsel ve tıbbi cihazlar ile ürünlerin gümrük vergilerinden muaf tutulmasına ilişkin düzenlemeler bulunuyor.

Fon krizi araştırma önergeleri gündeme gelebilir

Yeni yasama yılının en dikkat çeken başlıklarından biri de kamuoyunda “fon vurgunu” tartışmaları olacak.

Beylikdüzü Devlet Hastanesi’nde yemek boykotu: 30’dan fazla çalışan rahatsızlandı
Beylikdüzü Devlet Hastanesi’nde yemek boykotu: 30’dan fazla çalışan rahatsızlandı
İçeriği Görüntüle

Muhalefet partilerinin konuya ilişkin hazırladığı Meclis araştırması önergelerinin Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

Fatih Karahan Meclis’te sunum yapacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu da yeni yasama yılının ilk gününde toplanacak.

Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili ve Komisyon Başkanı Mehmet Muş başkanlığında 6 Ekim’de çalışmalarına başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Merkez Bankası Kanunu kapsamında banka faaliyetleri ve para politikası uygulamalarına ilişkin komisyon üyelerine sunum yapacak.

Booking için yeni düzenleme gündemde

Meclis komisyonlarının gündemindeki bir diğer önemli başlık ise dijital konaklama platformlarına yönelik düzenleme olacak.

11 Ağustos’ta TBMM’ye sunulan Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi, Airbnb, TravelGo ve Booking gibi platformlara yönelik yeni kurallar getiriyor.

Teklifle yabancı dijital konaklama platformlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alması öngörülüyor.

Booking’in Türkiye’de yeniden erişime açılması planlanıyor

Düzenlemenin hayata geçmesi halinde, yaklaşık 9 yıldır Türkiye’de erişim engeli bulunan Booking’in yeniden faaliyet göstermesinin önü açılacak.

Halen faaliyet gösteren yabancı platformların, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içerisinde izin belgesi alması gerekecek.

Platformlardan ayrıca Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansına on binde 7,5 oranında turizm payı alınması öngörülüyor.

Dijital platformlara yeni yükümlülükler

Teklif kapsamında yabancı dijital konaklama platformlarının izin belgesi kapsamı dışında faaliyet göstermesine izin verilmeyecek.

Platformların başka ürünlerin satış ve pazarlamasını gerçekleştirmemesi ve izin belgesi kapsamındaki faaliyetlerini yalnızca bu faaliyetlere yönelik elektronik ticaret ortamı üzerinden yürütmesi öngörülüyor.

Meclis’te grup toplantıları da yapılacak

TBMM’de yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte siyasi partilerin grup toplantıları da salı ve çarşamba günleri gerçekleştirilecek.

Kaynak: Haber merkezi