Haber Merkezi - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Malatya'da katıldığı toplantıda ocak ayına ilişkin açıklanan dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. 

Söz konusu ayda  20 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Gültepe, geçen yıla göre yüzde 3,6 artış kaydedildiğini vurguladı. Tarihin en yüksek ocak ayı ihracatına imza atıldığını vurgulayan Gültepe, emeği geçen tüm ihracatçıları tebrik etti.

Gültepe, yıla rekorla başlamanın önemli olduğuna da işaret etti.  2024 yılı için 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi olduğunu aktaran Gültepe, ocak ayındaki performansın kendileri için iyi bir moral ve motivasyon kaynağı olduğunu ekledi. 

"17 sektörümüz, geçen ay ihracatını artırmayı başardı"

TİM Başkanı Gültepe, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Otomotivi, 2,3 milyar dolarla kimya, 1,4 milyar dolarla hazır giyim, 1,2 milyar dolarla elektronik ve 1,1 milyar dolarla çelik sektörü takip ediyor. Bazı sektörlerimizde rekabetçiliğimizi kaybetmenin olumsuz yansımaları ne yazık ki devam ediyor. Ocak ayında, hazır giyim, demir ve demir dışı metaller, deri, zeytin ve zeytinyağıyla, çimento, cam ve seramik en çok kayıp yaşadığımız sektörlerimiz oldu. 17 sektörümüz ise geçen ay ihracatını artırmayı başardı."

"Afetin ilk gününden beri var gücümüzle çalışıyoruz"

Konya'da yılda 5 milyon sebze fidesi üretilen tesis bölge ekonomisine katkı sunuyor Konya'da yılda 5 milyon sebze fidesi üretilen tesis bölge ekonomisine katkı sunuyor

Öte yandan, toplantıda,  Malatya'nın da aralarında bulunduğu 11 ilin bir yıl önce iki büyük depremle sarsıldığını hatırlatan Gültepe, depremlerde hayatını kaybedenler için rahmet diledi. Gültepe, yaraların sarılabilmesi için benzeri görülmemiş bir dayanışmanın sergilendiğini aktararak, şöyle dedi: 

"Devletimizle, milletimizle, ihracat ailemizle tek yürek olduk. Bölgede normalleşme yolunda önemli adımlar attık. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak, afetin ilk gününden beri var gücümüzle çalıştık çalışıyoruz. 330’u Malatya’da olmak üzere dört ilimizde 1.500’e yakın konteyner ve prefabrik konuttan oluşan geçici yaşam merkezi kurduk." 

Editör: Haber Merkezi