Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “mutlak butlan” kararı ve CHP Genel Merkezi’nde yaşanan polis müdahalesinin ardından çalışmalarına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) devam etme kararı aldı.

Genel merkezin boşaltılmasının ardından Meclis’e yürüyen Özel, çalışmalarını TBMM’deki makam odasında sürdürmeye başladı.

Özel’in Meclis’teki ilk ziyaretçisi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu. Görüşmede güncel siyasi gelişmeler ve parti içi süreçler ele alındı.

DEM Parti heyeti TBMM’DE Özel’i ziyaret etti

Özel’in ikinci önemli ziyareti ise Tuncer Bakırhan başkanlığındaki DEM Parti heyetinden geldi.

Heyette Ayşegül Doğan, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Sezai Temelli yer alırken, CHP heyetinde Murat Emir ve Sezgin Tanrıkulu da bulundu.

"Bu kıymetli dayanışma ziyareti bizim açımızdan da çok önemli"

Görüşmenin ardından iki lider ortak açıklama yaptı.

Özgür Özel, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Değerli arkadaşlar hepiniz hoş geldiniz. Biz de hoş bulduk. Burası bizim siyasette var olduğumuz, tanıdığımız, Meclis tarihinin en uzun süre Grup Başkanvekilliği sonrası Grup Başkanlığı yaptığımız Meclisimiz, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurulduğu ilk gün gibi yine Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Merkezine de ev sahipliği yapıyor. Birinci Meclis’teydi Genel Merkezin ilk odası. Gün, şartlar öyle gerektirdi. Bugün de Meclis’te Genel Başkan odamız, grup yönetim kurulu odamız partimizin Genel Merkezi olarak işlev görüyor. Dün bunu söylemiştik” dedi.

Kılıçdaroğlu, milletvekillerini toplantıya çağırdı
Kılıçdaroğlu, milletvekillerini toplantıya çağırdı
İçeriği Görüntüle

Özel, şöyle devam etti:

"Bugün de ilk mesai günümüze başladık. Dün akşam saatlerinde ilk grup toplantımızı milletvekillerimizle yaptık. Bugün de ilk mesai günümüze başladık ve çok kıymetli bir ziyaret aldık. Meclis’te, Cumhuriyet Halk Partisi’nden sonra en çok sandalyeye sahip olan DEM Parti’nin değerli Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve kıymetli heyeti bizi burada ziyaret ettiler. Bu çok önemli ve kritik günde bu kıymetli dayanışma ziyareti bizim açımızdan da çok önemli. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum."

Ömer Çelik'in 'mutlak butlan' açıklamasına yanıt

AKP'li Ömer Çelik'in "mutlak butlan" açıklamasına da değinen Özel, soru almayacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Sayın Ömer Çelik’in açıklamaları var, farklı açıklamalar var. Bu soruları yanıtladığımız takdirde bu tarihi ziyareti gölgelemiş olacağız. Biz istiyoruz ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin 29 Ekim 1923’ten ve 23 Nisan 1920’den beri ilk kez dönüp de Meclis’e gelip, Meclis’te kendine ayrılan bir odayı Genel Merkez ilan etmesi ve DEM Parti’nin de bu tarihi ziyareti yaptığı bu görüşme, bu açıklamalarımızla gündemde yer alsın. Bu bizim için çok kıymetli. Sayın Genel Başkana da teşekkür ediyorum. Gün boyu buradayım. Bütün sorularınızı cevaplayacağız. Ancak bu aşamada soru almamayı ve bu açıklamaların bu ziyaretin gündemini oluşturmasını tercih ediyoruz. Teşekkür ederiz."

Bakırhan: "Görüntüler utanç verici ve kabul edilemezdir"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, görüşmenin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılan operasyonlar ve polis müdahalesi hakkında, “Mutlak butlan kararıyla Türkiye’de demokrasi bir kez daha siyasi krizle karşı karşıya kalmıştır. Kolluk şiddeti ile ortaya çıkan görüntüler utanç verici ve kabul edilemezdir. Bunu kabul etmiyoruz. Ana muhalefet partisine biber gazı, tazyikli su, plastik mermilerle gidilmesi bir demokrasi ayıbı ve hukuk skandalıdır. CHP’ye yönelik bu saldırıyı açıkça kınıyor ve kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

"CHP’nin bu süreci demokratik zeminde yapılacak bir kurultay iradesi ile aşacağına inanıyoruz"

Bakırhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye halkları bu tür dönemlerde her zaman demokrasiden yana tavır ortaya koymuştur. Geçmiş de bunu göstermiştir. Siyasete yapılan hiçbir müdahaleye bugüne kadar Türkiye halkları rıza göstermedi. Yargı eliyle toplumsal fay hatlarını tetiklemek, siyasi kutuplaşmayı körüklemek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Hukuksuzluk büyüdükçe toplumsal ayrışma derinleşir. Demokrasi ise bizi bir arada tutacak en güçlü ilkedir. Demokrasi ilkesine sarılmalıyız. Yaşadığımız siyasi krizlerin temelinde demokrasi ve demokratik siyaset eksikliği yatmaktadır. Buradan çıkışın tek yolu var, rejimin hukukla kuşanması ve demokratikleşmesidir. Hukuk güvence olmaktan çıktıkça hiçbirimiz kendimizi güvenli siyasi zeminde bulamayacağız."

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, "Siyasi partilerin kaderi mahkeme koridorlarında değil üyelerin iradesi, delegelerin kararı, seçmenlerin tercihi ile belirlenir. Demokratik mekanizmaların dışındaki hiçbir müdahaleyi DEM Parti olarak meşru görmüyoruz. CHP’nin bu süreci demokratik zeminde yapılacak bir kurultay iradesi ile aşacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber merkezi