Türkiye'nin en önemli muz üretim merkezi Mersin Anamur'da üreticiler; artan girdi maliyetleri, piyasadaki düşük fiyatlar ve ithalat baskısı nedeniyle zor günler geçiriyor. Anamur Muz Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salim Erdem, yerli üretimin korunması için ithal muza uygulanan yüzde 145,8 oranındaki gümrük vergisinin yeniden devreye alınmasını ve market raflarına yerli muz kotası getirilmesini talep etti.

Türkiye'de muz üretiminin 2000'li yıllardaki 30 bin tonluk seviyesinden sera destekleri ve korumacı gümrük vergileri sayesinde bugün yaklaşık 1 milyon tona ulaştığını belirten üreticiler, yerli arzın ülke ihtiyacını karşılayacak güce sahip olduğuna dikkat çekti. Üreticiler, sektörün korunmaması durumunda seraların sökülmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

"Maliyet 42 TL, satış fiyatı 8 ila 25 TL"

Anamur Muz Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salim Erdem, 1 kilogram muzun üretim maliyetinin 42 lirayı bulduğunu, ancak üreticinin kalitesine göre ürününü 8, 15 ve 25 lira bandında güçlükle satabildiğini vurguladı.

Yerli üretimin her yıl 2 milyar dolarlık döviz çıkışını engellediğini hatırlatan Erdem, Ticaret Bakanlığı'na seslenerek şu ifadeleri kullandı:

"İthalat firmaları yeniden lobi oluşturup Ticaret Bakanlığı'nda çalışma yapıyorlar. Bakanımız Sayın Ömer Bolat'tan yerli muz üreticisinin yanında olmasını istiyoruz. İthal muz lobilerinin 'halka ucuz muz yedireceğiz' vaatlerine inanılırsa, rekabet gücümüz kalmadığı için gümrük vergileri kalktığında mecburen seralarımızı sökeceğiz ve halkımız muz yiyemeyecektir."

Salim Erdem, yerli üreticinin sürdürülebilirliği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanlığı'ndan taleplerini şu maddelerle sıraladı:

"Gümrük vergileri yüzde 145,8 olarak uygulanmalı. Irak, İran ve Suriye'de muzları sıkı bir denetim altına alınmalı, ülkemize bu muzların kontrolsüz şekilde sürülmemesi sağlanmalı. Mersin Limanı'nın Muz İhtisas Gümrüğü'ne çevrilerek ithal edilen muzlar kırmızı hatlarda kontrol alanına alınarak kontrollerinin daha da sıkılaştırılması sağlanmalı. Tarihin en büyük uyuşturucu operasyonları muz konteynerlerinde Mersin Limanı'nda yapılmıştır. Zincir marketler maalesef yerli muz satmıyorlar. Yönetmelikle zincir marketlere reyonlarında en az yüzde 77 yerli muz bulundurma zorunluluğu getirilmesini istiyoruz."

"Tarih tekerrür etmesin"

Petrol ve petrol ürünleri ithalatı geriledi: Türkiye'nin haziran verileri belli oldu
Petrol ve petrol ürünleri ithalatı geriledi: Türkiye'nin haziran verileri belli oldu
İçeriği Görüntüle

Yerli üretimin desteklenmesi çağrısını yineleyen Erdem, "Ülkemizin ne kadar ihtiyacı varsa üretiriz. Yeter ki ithal muz karşısında rekabet şansımız olsun. Geçmişte yaşanan yol kazaları tekerrür etmesin. Vatandaşlarımızdan hem kendi sağlıkları hem de milli ekonomi için yerli muz tercih etmelerini istiyoruz" dedi.

Kaynak: Anka Haber Ajansı