Yunanistan’ın kuzeybatısında bulunan Konitsa bölgesinde günlerdir devam eden orman yangını henüz kontrol altına alınamadı. 31 Ağustos’ta başlayan yangının geniş bir ormanlık alana yayıldığı ve zorlu arazi koşulları nedeniyle söndürme çalışmalarının güçlükle sürdürüldüğü bildirildi.
Ekipler, alevlerin daha fazla alana yayılmasını önlemek ve mevcut yangın noktalarını kontrol altına almak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Yangına 150 itfaiyeci müdahale ediyor
Trapezitsa bölgesinde devam eden yangına 150 itfaiye personeli, 10 yaya ekip ve 48 araçla müdahale edildiği belirtildi.
Karadan yürütülen çalışmalarda ekipler, sarp ve ulaşılması güç bölgelerde alevlerin ilerleyişini durdurmaya çalışıyor. Arazinin engebeli yapısı, itfaiye ekiplerinin yangının bazı noktalarına ulaşmasını zorlaştırıyor.
Yangının geniş bir ormanlık alanı etkilediği ve Aos Boğazı’na kadar ulaştığı aktarılırken, ekiplerin özellikle ulaşılması güç bölgelerde yoğunlaştığı kaydedildi.
Havadan müdahale yeniden başladı
Söndürme çalışmalarına havadan da destek veriliyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte 3 helikopterin yangın bölgesinde çalışmalara yeniden başladığı bildirildi.
Hava araçlarının gün içerisinde takviye edilmesinin beklendiği ifade edildi. Helikopterlerin özellikle kara ekiplerinin ulaşmakta zorlandığı noktalara müdahale ederek alevlerin kontrol altına alınmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Yangın yıldırım düşmesiyle başladı
Konitsa Sivil Koruma yetkililerinden Yorgos Mitsos, yangının çıkış nedenine ilişkin açıklamada bulundu. Mitsos, yangının yıldırım düşmesi sonucunda başladığını belirtti.
Yangının seyri konusunda da bilgi veren Mitsos, bölgede etkili olan rüzgarın yön değiştirdiğini ifade etti. Rüzgarın yön değiştirmesinin ardından alevlerin şu aşamada Konitsa kentine doğru ilerlemediği kaydedildi.
Sarp arazi müdahaleyi zorlaştırıyor
Yangının geniş bir ormanlık alanı etkilemesi ve bazı bölgelerin sarp olması, söndürme çalışmalarındaki en önemli güçlüklerden biri olarak öne çıkıyor.
Kara ekiplerinin ulaşamadığı noktalarda hava araçlarıyla müdahale sürdürülürken, ekiplerin yangının farklı bölgelere yayılmasını önlemek için çalışmalarına devam ettiği bildirildi.
31 Ağustos’ta başlayan yangının 8. gününde de tamamen kontrol altına alınamaması nedeniyle bölgedeki söndürme faaliyetlerinin yoğun şekilde sürdürüldüğü belirtildi.





