Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta Kuzey Kore'nin desteğine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Rusya'ya konuşlandırılan Kuzey Koreli askerlerin sayısının 50 bine ulaşacağını belirterek Güney Kore'den destek istedi.
Zelenskiy'den Güney Kore'ye hava savunma çağrısı
Ukrayna lideri, ülkesindeki hava savunma sistemlerinin yetersizliğine dikkat çekerek Güney Kore'nin destek sağlamasını talep etti.
Zelenski ayrıca Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesinin yalnızca savaş alanındaki güç dengesini etkilemeyeceğini, Pyongyang yönetiminin modern savaş deneyimi kazanmasına ve Rusya'dan askeri teknoloji edinmesine de yol açacağını ifade etti.
Kuzey Kore'nin füze birliği Rusya'ya intikal ediyor
Ukrayna askeri istihbarat yetkilileri ise Kuzey Kore'ye ait bir füze birliğinin Rusya'nın batısına intikal etmeye başladığını bildirdi.
Söz konusu birliğin 120 balistik füze ve 6 fırlatıcı araçla donatılabileceği belirtildi.
Kuzey Kore'nin daha önce Rusya'nın Kursk bölgesine yaklaşık 14 bin asker gönderdiği ve bu birliklerin çatışmalarda binlerce kayıp verdiği aktarıldı. Pyongyang yönetiminin ayrıca Rusya'ya milyonlarca mühimmat, balistik füze ve roketatar sistemi sağladığı ifade edildi.
Rusya ve Ukrayna karşılıklı saldırılarını sürdürüyor
Savaş kapsamında Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı saldırıları da devam ediyor.
Harkiv'in Saltivskyi bölgesindeki bir konuta düzenlenen Rus füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı. Odesa'daki saldırılarda enerji altyapısı, liman ve konutlar zarar gördü.
Dnipro'da Dünya Sağlık Örgütü'ne ait bir tıbbi malzeme deposunun vurularak imha edildiği bildirildi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sağlık tesislerine yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.
Rusya tarafı ise Ukrayna dronlarının Belgorod bölgesinde 5 kişinin ölümüne ve 24 kişinin yaralanmasına neden olduğunu açıkladı. Ukrayna dronlarının Novorossiysk kentindeki ticari tesisleri ve bir konutu da hedef aldığı bildirildi.
İHA'lar Bulgaristan ve Moldova'ya düştü
Ukrayna'ya ait olduğu değerlendirilen bir dronun Bulgaristan hava sahasına girdikten sonra patlaması üzerine Sofya yönetimi, Ukrayna'nın Bulgaristan Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Olayda can kaybı yaşanmadığı, Bulgaristan ve Ukrayna makamlarının konuyla ilgili temaslarını sürdürdüğü açıklandı.
Moldova'nın Crocmaz köyü yakınlarında da bir askeri drona ait olduğu belirtilen enkaz parçaları bulundu.




