Veli Sarıtoprak : Sizi tanıyabilir miyiz?    

Begüm Öncü : Merhabalar, öncelikle bu ropörtaj size çok teşekkür ederim. 
Ben Begüm Öncü 1989 yılında İstanbul’da doğdum. Kadir Has Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünden mezunum. Yüksek lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra hemen iş hayatına atıldım. GSM ve teknoloji şirketlerinde proje mühendisi olarak çeşitli görevlerde bulundum. Şuan özel bir yazılım şirketinde proje müdürü olarak çalışmaktayım. 

Veli Sarıtoprak : TÜSİAV ailesi ile nasıl tanıştınız?

Begüm Öncü : TÜSİAV’ın değerli başkanı kıymetli dayım sayın Veli Sarıtoprak. TÜSİAV’ın, sizin kurmuş olduğunuz ve başkanlığını yürüttüğünüz bir vakıf olması nedeniyle vakfın misyonu ve çalışmaları hakkında yakından bilgi sahibiydim.
Yaptığınız çalışmalarla her zaman bizlere örnek oluyorsunuz. Sizin özellikle eğitime, gençlere, ülkemizin gelişimine ve STK’lara verdiğiniz önemi çok iyi biliyorum. Aynı zamanda öncülük ettiğiniz birçok aktif çalışmalarınızla da bizlere hep ışık tutuyorsunuz. Ailemizde gurur duyduğumuz bir büyüğümüz olarak sizin başarılarınız ve fikirleriniz bizleri hep yüreklendiriyor. Sivil toplum camiasında da gerçek bir duayensiniz. Birçok vakıf ve derneğin kurulması için de hala aktif çalışmalar yürütmeye devam ediyorsunuz. Bu sizin benimsediğiniz çok kıymetli bir görev ve sorumluluk.

STK’lara her fırsatta dikkat çektiğinizi ve herkesi bu alanda çalışmaya davet ettiğinizi biliyorum. Benim de bu alanda çalışma fırsatı bulmamda katkınız çok fazla. Şuan TÜSİAV İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktayım. Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı’nın bir üyesi olmak benim için çok gurur verici. Vakıf içinde aldığım bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye gayret göstermekteyim.

Bu kapsamda ülkemizin saygın akademisyenleri, girişimcileri ve iş insanlarıyla röportajlar yapıyorum. Bilim, teknoloji, eğitim, kadın hakları, tıp gibi farklı alanlarda kendini geliştiren ve ülkesine katkı saglayan kişileri kamuoyuyla buluşturarak bir farkındalık sağlamaya çalışıyorum. Ülkemizin yetiştirdiği bu kıymetli insanların daha fazla ön plana çıkması gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda meslegimle ilgili teknolojik gelişmeler hakkında köşe yazıları da yazıyorum. Bu köşe yazılarını yazmam ve röportajlar yapmam konusunda beni yönlendiren ve sonsuz destekleyen size çok teşekkür ederim değerli başkanım.

Veli Sarıtoprak : STK hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?

Begüm Öncü : Sivil toplum kuruluşları ülkemizin vazgeçilmez parçalarıdır. Eğitim, teknoloji, kadın hakları gibi bir çok farklı konuda faaliyet göstererek sosyal fayda üretmek ve ülkemize katma değer kazandırmak için bizlere imkan sağlayan bir alan. Tamamiyle gönüllülük esasına dayanan bir topluluk. Ve tüm çalışmalarımızın amacı ülkemiz ve milletimiz adına bu konularda farkındalık yaratmak. Var olan eksiklerin ve buna bağlı gelişen problemlerin kök nedenini belirlemek ve bu alanda çözüm sağlanmasına aracılık ediyor olmak çok kıymetli. Bu misyon ve çalışmalara öncülük etmesi nedeniyle STK’ları çok önemsiyorum. Ben de bir STK üyesi olarak aktif çalışmalarda bulunmaktan ve ülkeme fayda sağlıyor olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.

Veli Sarıtoprak : Şuan çalışmakta olduğunuz yazılım sektörününden ve bu sektörün geleceğinden bahsedebilir misiniz?

Begüm Öncü : Yazılım ülkemizde ve Dünya’da bir çok alanda gelişim göstermekte. Hayatımızı kolaylaştıracak çözümler sağlamak adına bir çok çalışmalar ve geliştirmeler yapılmakta. Her sektörde, sektöre bağlı olarak kullanım değişkenliği gösteren bir alan. Yazılım, hem yönetim alanında, hem de üretim ve hizmet sağlayan tüm işletmelerin aktif olarak kullandığı bir olgu haline geldi. Yazılım geliştirmede kullanılan platformlar, kodlama dili çeşitleri açısından çok geniş bir alanı içeriyor. 

Teknoloji ve yazılımı bir bütün olarak düşünmeliyiz. Artık hem işletmeler tarafında hem de tüm insanlar için vazgeçilmez bir parçamız haline geldi. Hayatımızın bir çok alanında bizlere eşlik ediyor ve kolaylık sağlıyor.  
Her alanda teknolojik aletlere ve uygulamalara ihtiyaç duyuyoruz. Ve bunun sağladığı kolaylıkları yaşıyoruz. Şuan yapay zeka, 5G, 6G, hologram, nesnelerin interneti, bulut bilişim teknolojileri ön plana çıkmakta. Özellikle günümüzde yapay zeka teknolojileri çağımızın en önemli konusu haline geldi. Sağlık, finans, askeri, bilişim, eğitim, telekomünikasyon, otomasyon gibi daha bir çok farklı alanda yazılım daha da ön plana çıkacak ve bizlere maksimum verimliliği sağlamaya devam ediyor olacak.

Veli Sarıtoprak : Ropörtajın sonunda neler söylemek istersiniz?

Begüm Öncü : Roportajimiz için çok teşekkür ederim kıymetli dayıcıgım, değerli başkanımız. Çok mutlu oldum. Çok sevgi ve saygılarımla..