Rauf Denktaş 27 Ocak 1924’de Kıbrıs’ın Baf kentinde doğmuştur. İlkokul Eğitimini Türkiye’de, Lise Eğitimini Kıbrıs’ta ve hukuk eğitimini İngiltere Lincoln's Inn'de almıştır. 1947'de adaya dönen Denktaş, önce avukatlık yapmış, sonra savcılığa geçmiş ve 1956 yılında başsavcı olmuştur. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa ederek 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurmuştur.
Zürh’te yapılan görüşmelerde, 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında çok katkı sağlamıştır. 1963 Kanlı Noel katliamlarından sonra Ankara'ya giden Denktaş bir sandalla geri döndüğü Kıbrıs'ta Türk direnişini örgütlemeye başlamıştır. Makarios tarafından istenmeyen adam ilan edilen ve. Ada'ya girmesi yasaklanan Denktaş gizlice Erenköy'e çıkarak, meşhur Erenköy Savunmasına katılmıştır. Daha sonra. 1967'de adaya gizlice girmesi nedeniyle Makarios tarafından tutuklanan Denktaş yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verilmiştir. 1974 Kıbrıs Harekâtı sonrası 1976'da yapılan ilk genel seçimlerde Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin devlet başkanlığına seçilmiş, 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir. 
 E R G U N-2BM Genel Sekreteri Kofi ANNAN’ın adını taşıyan ve Kıbrıs’ı tek bir devlet yapmayı öneren ‘’Annan Planı ‘’ Her iki tarafta 24 Nisan 2004 tarihinde  refenduma sunulacaktı.
Dünyada birçok bölünmüş ülke varken, Batılı ülkelerin, Kıbrıs’ı tekrar birleştirmek için ortaya koyduğu bu telaşı ve gayretkeşliği anlamak mümkün değildi. Tüm dünyayı bölmeye çalışan güçler, kültürü farklı, dini farklı, lisanı farklı, alfabesi farklı, kendi arasında harp etmiş, halen 30 yıldır ayrı ve huzur içinde yaşayan iki halkı neden birleştirmeye çalışmaktadırlar? Kıbrıs’ın Türk ve Rum vatandaşlarından 40 yaşından genç olanlar, Birleşik Kıbrıs’ın nasıl olduğunu hatırlamamaktadır. Darbeleri, katliamları, göçleri yaşamamışlardır. 
 E R G U N1-2 Annan Planı, ortak bir devlet sunarken Kıbrıs Türk tarafını koruyan hiçbir şey yoktu. Yine yeniden göçler yaşanacak, toprak kaybedilecek, Parlamentoda Rum ağırlığı altında ezilecek, yakın bir zamanla 50 yıldır kanla Ada’yı ele geçiremeyen Rum’lar parayla Kuzey Kıbrıs’ı satın alabileceklerdi. 
E R G U N2-1  Plana karşı çıkan Rauf Denktaş’ı “YES BE ANNEM” sloganıyla “evet” diyen (% 65) Türk Kesimi anlamadı, ancak  “Ben kızımın lisede Rumcaya çevrilmiş Kıbrıs Türk edebi eserlerini öğrenmesini istemiyorum.  Kıbrıs’ta eğitimleri, kültürleri, tarihleri ve dinleri aynı olmayan iki ayrı toplumdan söz ediyoruz. Ortak hiçbir şeyimiz yok” diyen Rum anne Anastasiadis ve 30 yıllık huzurlarını bozmak istemeyerek % 75 ile “hayır” diyen RUM’lar anlamıştır. 
Kıbrıs içinde bulunduğumuz günlerde barış ve huzurun 50 Yılını yaşamaktadır. 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat eden Rauf Raif DENKTAŞ, TMT’nin kurucusu kahraman TOROS cennetinde rahat uyu, verdiğin mücadele halen devam etmektedir. Ancak ülken huzur içindedir.