Güray SOYSAL

Güray SOYSAL

GECE MAÇLARINDAN VAZ GEÇİN

Dünya enerji krizinin girdabının içinde. Her ülke, önümüzdeki kışı düşünerek şimdiden önleyici kararlar alıyor. Bizde ise…. Gece maçlarında hala ısrarlı karar günümüzde devam ediyor. Bu konuda ortaya çıkacak sıkıntıların en alt düzeye inmesi için, şimdiden harekete geçilmeli. Maçların büyük kısmını gündüz oynatmak kararı ise Futbol Federasyonunun elinde. Enerji kısıtlaması kapıya dayanmışken, bizimkiler hala bol keseden harcamaya devam ediyor.

BÜYÜK ŞAMPİYON DAĞISTANLI

11 Nisan 1931 yılında Samsun’un Çarşamba kazasında dünyaya gelen, Türk güreşinin gerçek efsanesi Mustafa Dağıstanlı da aramızdan ayrıldı. Onu ve ailesini oturduğumuz Varlık mahallesinde tanıdım. Yaşım küçük, o ise büyük güreş şampiyonu olduğundan, evine girerken bile dokunmayı bile kendime kazanç sayardım. Daha sonraları abi-kardeşliğimiz oldu. Küçük ve büyüğüne her zaman saygılı olan, daha sonraları TBMM’de kendisi ile sık görüşürdüm. Son dönemlerde rahatsızlanıp, hastahaneye yattığını Şampiyon Ahmet Ayık’tan öğrendiğimde, yüreğimdeki acıyı tarif edemem. Ve hastanede vefat etti. Bu büyük Şampiyon, kendisi gibi güreş sevdalıların yattığı Karşıyaka’daki Güreş Vakfı’nın sahibi olduğu Şampiyonlar Anıtı’nda ebedi istirahatinde. Allah rahmet eylesin.

YENİ BAŞKANIMIZ MURAT TARHAN OLDU

6 yıldır Genel Merkeze bir türlü Şube Başkanı beğendiremeyen Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi'nin olağanüstü genel kurulunda başkanlığa TRT Spor'da editör olarak görev yapan Murat Tarhan seçildi. ATO Kongre Merkezi'nde gerçekleşen seçimde Murat Tarhan, Metiner Erdem ve Ali Erdoğan başkanlık için yarıştı. Kongrede bir önceki yönetim, faaliyet yönünden oy birliğiyle, denetleme yönünden ise oy çokluğuyla ibra edildi. Murat Tarhan kardeşim ile arkadaşlarının işleri kolay değil, ancak birlik ve beraberlikle zor görevin altından kalkmasını bekliyorum.

MÜKEMMEL OLMUŞ

Türk futbolunun yaşayan efsane isimlerinden Fatih Terim’in hayatını anlatan belgeselini bir kısmını izledim. Adana insanı ve herkesin saygı duyacağı bu futbol adamı hakkında yapılan bu belgesi mükemmel olmuş. En kısa zamanda, geri kalan bölümleri izleyeceğim. 4 bölümlük belgeseli izledikçe dostum ve kardeşim Fatih Terim’e hayranlığım daha da arttı. Belgeseli yapanları da kutlarım.

YASAK BÖYLE KALKAR

Altyapısındaki transfer yasağını kaldıran Eskişehirspor, 320 futbolcuyu renklerine bağladı. Asbaşkan Selim Demircioğlu, her bir sporcunun ciddi bir şekilde incelendikten sonra transfer edildiğini söyledi. Türk futbolunun köklü kulüplerinden Eskişehirspor'un, mali sorunlardan dolayı transfer tahtası halen kapalı durumda bulunuyor. Transfer yasağından dolayı A takıma futbolcu sadece altyapıdan sağlanıyor. Yine altyapıda da var olan transfer yasağı sonucunda kulübün sporcu açığı bulunuyordu. Yönetime gelen Eskişehirspor Başkanı Mehmet Şimşek ve ekibi, ilk olarak altyapıdaki transfer yasağını kaldırdı. Kaldırılan yasak sonrasında farklı yaş gruplarından 320 futbolcu transfer edildi. Bu davranış , transfer tahtasını açtırmaktan dolayı acizlik içinde kulüplere duyurulur.

ABABE BİKİLA

Shambel Abebe Bikila 7 Ağustos 1932 yılında dünyaya geldi. üst üste iki kez Olimpiyat şampiyonu olan Etiyopyalı maraton koşucusu. Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk Afrikalı olan Bikila, Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'nda çıplak ayakla koşarak altın madalya kazandı. 1964 Tokyo Olimpiyatları'nda ikinci altın madalyasını kazanan Bikila, Olimpiyatlarda maraton altın madalyasını üst üste iki kez kazanan ilk kişi oldu. Her iki yarışta da dünya rekoru kırdı. Shewa kentinde doğan Bikila 1952'de Addis Ababa'ya taşındı. Addis Ababa'da Etiyopya İmparatorluk Muhafızlarının 5. Piyade Alayına katıldı. Atletik kariyerinden önce asker olarak alınan Bikila, kaptan rütbesine yükseldi. Toplam 16 maratonda yarışarak, Addis Ababa'daki ilk maratonunda ikinci oldu. 12 maratonu birinci sırada tamamlayan Bikila, 1963 Boston Maratonu'nda beşincilik aldı. Temmuz 1967'de, bacağını incitti. Bu incinme son iki maratonunu bitirememesine sebep oldu. Abebe, uzun mesafe koşuları için öncü olarak tanındı. Mamo Wolde, Juma Ikangaa, Tegla Loroupe, Paul Tergat ve Haile Gebrselassie gibi Doğu Afrikalı atletler onun izinden yürüdü. 22 Mart 1969'daki otomobil kazasında felç geçirdi. Üst vücut hareketliliğini yeniden kazanan Bikile, bir daha asla yürümedi. Bikile, İngiltere'de tıbbi tedavi görürken Londra'da düzenlenen 1970 Stoke Mandeville Oyunlarında okçuluk ve masa tenisi dallarında yarıştı. Norveç'te 1971'de engelliler için düzenlenen bir yarışmada her iki spor dalında yarışmış ve atlı kızak yarışını kazandı. Abebe, 25 Ekim 1973'te dört yıl önce geçirdiği kazasına bağlı olarak gelişen beyin kanamasından öldü.