Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Teknolojik Egemenlik, Güvenlik ve Demokrasiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, yapay zeka teknolojilerinin oluşturabileceği risklere karşı küresel kuralların oluşturulması gerektiğini belirtti.

Politico'da yer alan habere göre Virkkunen, İrlanda'nın başkenti Dublin'de çocukların çevrim içi güvenliğine yönelik düzenlenen konferansın ardından yapay zekanın olası riskleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Virkkunen'den küresel kural çağrısı

Yapay zeka alanında ülkeler arasındaki işbirliğinin devam etmesinin önemine değinen Virkkunen, bu alanda uluslararası ortak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Virkkunen, yapay zeka konusunda küresel kuralların oluşturulması gerektiğini belirterek uluslararası işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.

Google’dan Finlandiya’ya yapay zeka yatırımı: Binlerce kişiye istihdam sağlanacak
Google’dan Finlandiya’ya yapay zeka yatırımı: Binlerce kişiye istihdam sağlanacak
İçeriği Görüntüle

AB'de şirketlere risk yükümlülüğü bulunuyor

Virkkunen, Avrupa Birliği'nde Anthropic ve OpenAI gibi şirketlerin gelişmiş yapay zeka modellerinin kontrolden çıkma ihtimalini değerlendirmekle yükümlü olduğunu hatırlattı.

Söz konusu şirketlerin bu risklere karşı gerekli önlemleri alma sorumluluğunun da bulunduğunu belirten Virkkunen, benzer kuralların dünya genelinde aynı şekilde uygulanmadığını kaydetti.

Yapay zekanın insanlığa yönelik riskleri tartışılıyor

Yapay zekanın oluşturabileceği risklere ilişkin tartışmalar son dönemde farklı açıklamalarla da gündeme geldi. Eski bir Anthropic çalışanı, bir gün önce yapay zekanın insanlığın varlığı açısından tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Anthropic araştırmacılarından Evan Hubinger, yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde “tüm insanları öldürebilme” ihtimalinin yüzde 10'dan fazla olduğuna inandığını belirtti.

Eski OpenAI ve Anthropic çalışanından dikkat çeken iddia

Son üç yıl boyunca OpenAI ve Anthropic bünyesinde araştırmacı olarak çalışan ve daha sonra istifa eden Jacob Coxon da yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde görev alan sektör çalışanlarının önemli bir bölümünün, bu sistemlerin 10 yıl içinde insanlığı “öldürebileceğine” ciddi şekilde inandığını iddia etti.

Coxon, yöneticilerin kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda daha ılımlı bir yaklaşım sergilediklerini ancak şirketlerin kapalı kapılar ardında büyük bir korku yaşadığını öne sürdü.

Kaynak: Haber Merkezi