Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin savaşın başından bu yana tutumunun değişmediğini belirten Fidan, savaşın başlamaması, yayılmaması ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin daha önce tahıl anlaşması, esir takasları ve tarafların İstanbul'da bir araya getirilmesi gibi diplomatik girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Fidan, Karadeniz'e ilişkin çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

“Tarafların cevaplarını uyumlaştırmaya çalışıyoruz”

Fidan, Türkiye'nin Karadeniz merkezli diplomatik girişimleri konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Taraflarla bu konuda görüşmelerimiz var, tekliflerimiz var. Tarafların bize olan cevapları var. Bu cevapların uyumlaştırılması, üzerine bir anlayış bina edilebilir bir duruma getirilmesi için de çalışıyoruz.”

Pentagon: İran savaşında ABD çok sayıda hava aracını kaybetti
Pentagon: İran savaşında ABD çok sayıda hava aracını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Savaşın son dönemde daha ağır bir niteliğe büründüğünü belirten Fidan, sivil kayıpların arttığına ve altyapı ile ticari alanların da hedef alındığına dikkat çekti.

“Savaşın coğrafi olarak yaygınlaşması en son istediğimiz şey”

Savaşın daha geniş bir coğrafyaya yayılmasının enerji fiyatları, gıda güvenliği ve çevre açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Fidan, özellikle Karadeniz'deki gerilimin kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

Fidan, savaşın Avrupa'nın başka bölgelerine sıçrama ihtimaline ilişkin tartışmaların da kaygı verici olduğunu belirterek, “Savaşın coğrafi olarak yaygınlaşması görmek istediğimiz en son şey” dedi.

Türkiye'nin arabulucu bir aktör olarak tarafları uzlaştıracak yöntemler üzerinde çalıştığını söyleyen Fidan, diplomatik çabaların sürdüğünü ve bu yaklaşımın giderek daha fazla karşılık bulduğunu ifade etti.

Fidan'dan 'Hürmüz Boğazı' mesajı

Fidan, İran'daki gelişmelerin Türkiye ve Azerbaycan'ı doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, bölgedeki sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Karşılıklı saldırıların barış çabalarını olumsuz etkilediğini belirten Fidan, Hürmüz Boğazı'nda güvenli, kesintisiz ve serbest geçişlerin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Fidan, bölgede savaş öncesi statükoya bir an önce dönülmesi gerektiğini belirterek, krizin çözümü için ilgili taraflarla temasların sürdüğünü kaydetti.

Kars-Dilucu Demiryolu için 2029 hedefi

Türkiye-Azerbaycan arasındaki ulaştırma bağlantılarına da değinen Fidan, Kars-Dilucu Demiryolu Projesi'nin Orta Koridor açısından önemli bir unsur olduğunu belirtti.

İhale sürecinin tamamlandığını ve inşaat çalışmalarının sürdüğünü aktaran Fidan, demiryolunun 2029'un sonuna doğru tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Fidan, projenin tamamlanmasıyla Azerbaycan'dan Türkiye'ye kesintisiz demiryolu ulaşımının mümkün hale geleceğini ve bunun önemli bir lojistik imkan sağlayacağını ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi Ankara'da yapılacak

Fidan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) kapsamında düzenlenecek toplantıların da Ankara'da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Buna göre TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı 29 Ekim'de, teşkilatın 13. Zirvesi ise 30 Ekim'de Ankara'da yapılacak.

Fidan, zirveyi Türk dünyasının ortak gelecek vizyonunu güçlendirecek tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Bayramov: Zengezur'da fiziki çalışmalar 2027'de başlayacak

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise Zengezur Koridoru ve Orta Koridor bağlantıları hakkında bilgi verdi.

Azerbaycan ana karasındaki karayolu altyapısının Ermenistan sınırına kadar yaklaşık yüzde 95, demiryolu çalışmalarının ise yaklaşık yüzde 75 oranında tamamlandığını belirten Bayramov, bu iki projenin 2027'nin ilk yarısında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Ermenistan'daki 42 kilometrelik bölüm için 2027 hedefi

Bayramov, Zengezur güzergahının Ermenistan topraklarında kalan yaklaşık 42 kilometrelik bölümünün ulaşım bağlantısının önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Bu bölümle ilgili proje ve şirket kuruluş çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bayramov, fiziki çalışmaların 2027'nin başında başlamasının planlandığını açıkladı.

Projenin tamamlanmasıyla Azerbaycan ana karası ile Nahçıvan arasında Ermenistan üzerinden doğrudan bağlantı kurulması ve buradan Türkiye'ye uzanan ulaşım ağının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bayramov ayrıca Türkiye ve Azerbaycan'ın ekonomi, ticaret, savunma, güvenlik ve kalkınma yardımları başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğini geliştirmeye devam edeceğini belirtti.

Kaynak: Haber merkezi