Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul 2 No’lu Barosu tarafından düzenlenen Adli Yıl Açılış Programı’nda avukatların mesleki taleplerine ilişkin yürütülen çalışmaları anlattı.

Gürlek, avukatların silah ruhsatı ücretlerine ilişkin talepleri konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin tamamlandığını belirterek, ücretlerde önemli bir indirime gidileceğini açıkladı.

Avukatların silah ruhsatı ücretinde yüzde 50 indirim

Gürlek, ekim ayında gündeme gelecek pakette avukatların silah ruhsatı ücretlerine ilişkin düzenlemenin de yer alacağını söyledi.

Gürlek, konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile ortak mutabakata varıldığını belirterek, silah ruhsatı ücretinin ilk başvuruda mevcut tutarın yarısı oranında alınacağını, sonraki yenilemelerde ise ücret alınmayacağını ifade etti.

Bakan Gürlek'ten avukatlara silah ruhsatı müjdesi: Yüzde 50 indirim yapılacak

Silah ruhsatı harçları ne kadar?

2026 yılı itibarıyla beş yıllığına verilen silah taşıma ruhsatı harcı 187 bin 941 lira, bulundurma ruhsatı harcı ise 60 bin 147 lira olarak uygulanıyor.

Yapılması planlanan düzenlemeyle avukatların silah ruhsatı ücretlerinde yüzde 50 oranında indirim sağlanması, ruhsat yenilemelerinde ise ücret alınmaması öngörülüyor.

Yeni Avukatlık Kanunu için hazırlık sürüyor

Adalet Bakanı Gürlek, 2025-2029 Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında savunmanın güçlendirilmesi ve avukatların adli süreçlere daha etkin katılımının öncelikli alanlar arasında bulunduğunu söyledi.

Yeni Avukatlık Kanunu'na ilişkin hazırlıkların sürdüğünü belirten Gürlek, avukatların bilgi ve belgelere erişim yetkilerinin genişletilmesi, stajyer ve genç avukatların desteklenmesi ile mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti.

CMK, adli yardım ve e-Duruşma için yeni çalışmalar

Gürlek, CMK ve adli yardım hizmetlerinin güçlendirilmesi, avukatlık hizmetlerindeki vergi yükünün azaltılması, UYAP ve e-Duruşma uygulamalarının geliştirilmesi ve avukatlara yönelik şiddetle mücadele konularının da gündemde olduğunu belirtti.

Bu çalışmaların barolarla istişare halinde yürütüleceğini ifade etti.

Bakan Gürlek'ten avukatlara silah ruhsatı müjdesi: Yüzde 50 indirim yapılacak-1

“Avukatlarımız dava ne zaman bitecek bilmeli”

Yargılamaların makul sürede tamamlanmasının önemine dikkat çeken Gürlek, hakim ve savcıların belirlenen hedef sürelere uyması gerektiğini söyledi.

Gürlek, “Avukatlarımız dava açtığı zaman bu davanın ne kadar sürede biteceğini bilmek zorunda” ifadelerini kullandı.

Kira ve tahliye davalarında hedef süre

Gürlek, kira tespit davalarının dokuz ayda, tahliye davalarının ise bir buçuk yılda sonuçlandırılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Birleşik Kamu-İş, köprü ve otoyol özelleştirmesine karşı Danıştay’a dava açtı
Birleşik Kamu-İş, köprü ve otoyol özelleştirmesine karşı Danıştay’a dava açtı
İçeriği Görüntüle

Boşanma davaları ve süresiz nafaka da gündemde

Adalet Bakanı Gürlek, ekim ayında gündeme gelecek paketin yalnızca avukatlara ilişkin düzenlemelerle sınırlı olmayacağını belirtti.

Pakette boşanma davalarının uzamasını önleyecek tedbirler ile süresiz nafakaya ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını bildirdi.

Kaynak: Haber merkezi