Orta Doğu'da ABD ve İran arasında patlak veren askeri kriz küresel yankılarını sürdürürken, ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı'ndan geçecek tüm kargolardan yüzde 20 oranında "güvenlik ücreti" alınacağını ilan etmesine Brezilya’dan çok sert bir tepki geldi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Trump yönetiminin bu hamlesini açıkça "korsanlık" olarak nitelendirdi.
"Buradan vergi almak gibi bir hakları yok"
Sao Paulo kentinde düzenlenen bir etkinlikte konuşan ve gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Lula da Silva, ABD’nin uluslararası hukuku çiğnediğini savundu. Boğazların statüsünün uluslararası anlaşmalarla korunduğunu hatırlatan da Silva, şu ifadeleri kullandı:
"Uzun süre korsanlıkla mücadele eden ABD gibi önemli bir ülke, şimdi kendisi bir korsana dönüşemez. Hürmüz Boğazı'ndan vergi almak gibi bir hakları yok. Hürmüz Boğazı'nda yaşananların sorumluluğu tamamen ABD'ye aittir. Bölge daha önce deniz trafiğine kapalı değildi."
ABD ordusunun İran'a yönelik başlattığı hava harekatı ve deniz ablukasından önce Hürmüz Boğazı'nın seyrüsefere tamamen açık olduğunun altını çizen Lula da Silva, Trump yönetimini yaşanan "felaketleri fırsata çevirerek bundan haksız kazanç sağlamaya çalışmakla" suçladı.
"Savaşın bedeli sofralara yansıyor"
Orta Doğu'da tırmanan askeri gerilimin ve Hürmüz Boğazı'ndaki tıkanıklığın dünya ekonomisine son derece ciddi darbeler vurduğunu belirten Lula, krizin doğrudan küresel enflasyonu ve gıda fiyatlarını tetiklediğine dikkat çekti.
Savaş maliyetlerinin halkın günlük yaşamını doğrudan vurduğunu dile getiren Lula da Silva, "Savaşın bedeli sofralara yansıyor. Petrol fiyatları arttıkça fasulyenin, pirincin, domatesin ve soğanın fiyatı da yükseliyor" diyerek durumun sosyo-ekonomik tehlikelerine işaret etti.
ABD Başkanı Donald Trump, bölgede müttefiklerini koruduklarını ve ABD ordusunun güvenliği sağlamak için büyük masraflar yaptığını ileri sürerek Hürmüz Boğazı'nda İran'a yönelik deniz ablukasını yeniden yürürlüğe koyduklarını ilan etmişti.
Uluslararası ticaret gemilerine vergi şartı koşan Trump, "Dünyanın son derece istikrarsız bu bölgesinde güvenlik ve emniyetin sağlanması için gerekli tüm masraflar kapsamında, boğazdan geçen tüm kargolardan yüzde 20 oranında geçiş ücreti alınacaktır" ifadelerini kullanmış, bu açıklama başta Avrupa Birliği ve Körfez ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyunda büyük bir şok dalgası yaratmıştı.




