CHP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir’de bulunan Aliağa Şakran ve Buca Kırıklar cezaevlerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Tanrıkulu, buralarda CHP’nin Ankara ile İzmir il başkanları, belediye başkanları ve tutuklu bulunan diğer kişilerle bir araya geldi.
Cezaevlerindeki temaslarının ardından açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, Türkiye'de yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının bulunmadığını, hukukun da yok olduğunu savundu. CHP'li milletvekili, vatandaşların hem yargıya hem de adalete yönelik inancının kalmadığını ifade etti.
"Ya bir yol bulacağız, ya da bir yol açacağız"
CHP'li Tanrıkulu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Bugün İzmir’de iki ayrı kampüste bulunan yedi cezaevini ziyaret ettim. Aliağa Şakran ve Buca Kırıklar cezaevlerinde; Ankara ve İzmir il başkanlarımızı, belediye başkanlarımızı, dostlarımızı ve hemşehrilerimizi gördüm. Her birinin ayrı soruşturmaları, davaları var.
Artık hukuk konuşmayacağım, yargı konuşmayacağım çünkü Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı yok, hukuk yok. Yurttaşlarımızın yargıya da adalete de inancı kalmamış durumda.
Söylemem gereken başka bir şey var. Hukukun yazılı kuralları vardır. Siyasetin de yazılı kuralları vardır. Anayasa vardır, Siyasi Partiler Kanunu vardır, seçim yasaları vardır. Demokratik siyasi rekabet bu kurallara göre yürütülür.
Bunun yanında yazılı olmayan kurallar da vardır. Vicdan vardır, teamül vardır, örf ve adet vardır. Bugün ise yalnızca yazılı kurallar değil; vicdan da, teamül de, örf ve adet de yok sayılıyor. Böylesine ağır, böylesine kötü bir dönemden geçiyoruz.
Cezaevlerinde tek tek hikayeleri dinledikçe, yaşananları gördükçe; vicdana, teamüle, örf ve adete bu denli aykırı uygulamaların başka bir dönemde yaşanmadığını bir kez daha gördüm. Darbe dönemlerinde dahi böylesine ağır örneklerle karşılaşmamıştık. Ne yazık ki bugün bunları yaşıyoruz. Ama herkes bilsin ki bununla başedeceğiz. Ya bir yol bulacağız, ya da bir yol açacağız.”




