Azerbaycan’da okullarda kıyafet düzenlemesi kapsamında başörtüsüne yönelik uygulamalar tartışma yaratırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’ın yaptığı açıklama Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler bağlamında gündeme geldi.

Azerbaycan’da ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsayan yeni düzenlemeyle okul üniformasının bütünlüğünü bozduğu ve laiklik ilkesiyle bağdaşmadığı belirtilen ek giyim unsurlarının kullanımına yasak getirildi. Düzenlemenin ardından başörtüsü takan bazı öğrenci ve öğretmenlerin okullara alınmadığı iddia edildi.

Yaşanan gelişmeler üzerine Oktay Saral, 13 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda uygulamaya tepki gösterdi. Saral, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Azerbaycan'da başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesi kabul edilemez! Bu çağda böylesi bir anlayışa asla geçit verilmemelidir!”

Middle East Eye’ın haberinde ise üç yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırılan iddiaya göre, Azerbaycan yönetiminin Saral’ın görevden alınmasını istediği öne sürüldü.

Fuat Uğur duyurdu

Oktay Saral’ın görevden alındığına ilişkin iddia, gazeteci Fuat Uğur tarafından gündeme getirildi. Uğur, sosyal medya paylaşımında Saral’ın görevden ayrıldığı haberini aldığını belirterek üzüntüsünü dile getirdi.

Uğur’un paylaşımı şöyle:

"Sevgili Oktay Saral’ın görevden alındığını duydum. Sempati duyduğum Cumhurbaşkanı danışmanlarından biri kendisi. Çok üzüldüm. Kuşkusuz devletler arası çıkarlar ve ilişkiler, kişi bağlamından uzak değerlendirilmeli ama bu ilişkilerin taraflarından biri de meseleleri kişiselleştirmemeliydi. Eğer devlet içinden biri olduğu için deniyorsa şayet, Azerbaycan Devlet Ajansı’nın yayınladığı o Türkiye yorumunu okuduktan sonra Türkiye’nin de o ajansın başındaki kişinin görevden alınmasını istemek hakkı."

Talat Atilla, Saral ile yaptığı görüşmeyi aktardı

Tuncer Bakırhan'dan "süreç" açıklaması: İktidarın somut adım atması gerekiyor
Tuncer Bakırhan'dan "süreç" açıklaması: İktidarın somut adım atması gerekiyor
İçeriği Görüntüle

Gazeteci Talat Atilla da Oktay Saral ile telefonda görüştüğünü belirterek konuşmalarını kamuoyuyla paylaştı. Atilla’nın aktardığına göre Saral, görevden ayrıldığını doğrularken kararın Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla alındığını söyledi.

Atilla’nın paylaşımında görüşmenin ilgili bölümü şu ifadelerle yer aldı:

"Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral Beyefendi’yi aradım. “Görevden alındınız mı?” diye sordum. “Evet. Biz makamlarla kaim değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız göreve getirdi, kendisinin talimatıyla ayrıldım. Kimseye kırgınlığım yok.” dedi. “Azerbaycan’la ilgili açıklamalarınız nedeniyle mi?” diye sordum. “Evet, öyle görünüyor.” karşılığını verdi. Ardından şu ifadeleri kullandı: “Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti’dir. Önemli olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısıdır.”"

Saral’ın görevden ayrılmasına ilişkin gelişmeler, Azerbaycan’daki başörtüsü uygulamaları hakkında yaptığı açıklamalar ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler çerçevesinde tartışılmaya devam ediyor.

Muhabir: Tolga Çifci