Hekim Birliği Sendikası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nde Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, diş hekimlerinin artan iş yükü, teşvik kayıpları, MHRS sorunu ve personel eksikliği nedeniyle tükenmişlik yaşadığını duyurdu. Sendika Genel Başkanı Hatice Çerçi Balcı, “Diş hekimliğinin omuzlarına yüklenen bu sistem artık sürdürülemez bir noktaya gelmiştir” dedi.

“15 dakikada bir hasta bakma dayatması kabul edilemez”

Genel Başkan Balcı, diş hekimlerinin klinik gerçeklerle bağdaşmayan bir çalışma düzenine zorlandığını belirterek şunları söyledi:

"15 dakikada bir hasta bakma dayatması, diş hekimliği gerçeğiyle bağdaşmamaktadır. Dolgu, kanal tedavisi, protez gibi işlemlerin bu süreye sığdırılmaya çalışılması, hem hekimi hem hastayı yıpratmakta; nitelikli hizmeti imkansız hale getirmektedir. MHRS randevu planlamasının diş hekimlerinin kontrolünde olmaması, gün içinde ardı ardına, nefes almadan hasta bakılan bir düzene yol açmaktadır. Teşvik ödemelerindeki dağıtım oranlarının düşmesi ve devlet hastanelerinde 'ortalama' üzerinden dağıtım hükmünün kaldırılması, diş hekimlerinde ciddi gelir kaybına yol açmıştır. 8. Dönem Toplu Sözleşme ile bu uygulamanın kaldırılması, özellikle yoğun cerrahi ve girişimsel işlem yapan diş hekimlerinin emeğinin karşılığını alamamasına ve mesleki itibarlarının zedelenmesine neden olmuştur."

“Personel eksikliği yükü artırıyor, şiddet ve saygı kaybı yaygınlaşıyor”

Diş hekimlerinin sadece kendi işlerini değil, yardımcı personel eksikliği nedeniyle farklı görevleri de üstlenmek zorunda kaldığını belirten Balcı, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını da vurguladı:

Yorgun uyanıyor, gün boyu tükeniyorsanız dikkat!
Yorgun uyanıyor, gün boyu tükeniyorsanız dikkat!
İçeriği Görüntüle

“Randevu bulamayan ya da işlemi geciken vatandaşların öfkesi hekimlere yöneliyor. Can güvenliği hekimlik mesleğinin en temel koşuludur.”

Diş hekimlerinin talepleri sıralandı

15 dakikada bir hasta bakma dayatmasına son verilmesini, diş hekimliğinin bilimsel gerçeklerine uygun muayene ve işlem sürelerinin belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Balcı, tüm hekimlerin öngörülebilir biçimde hesaplanan bir teşvik sistemine kavuşmasının yalnızca gelir adaleti açısından değil, sağlık hizmetinin de niteliği açısından zorun olduğunu söyledi.

Balcı, "Sağlık Bakanlığı’ndan bu yanlışlığın hızla düzeltilmesini talep ediyoruz. Aksi halde, sahadaki tükenmişliği daha da derinleştirecek uzun süreli iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemlerinin kaçınılmaz olacağını bir kez daha ifade ediyoruz. MHRS randevu planlamasında, diş hekimlerinin söz sahibi olduğu, klinik gerçeklere uygun bir sistem kurulmasını istiyoruz. Diş hekimlerinin yanında çalışacak yeterli sayıda asistan, teknisyen, hemşire ve sekreter istihdam edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

“Dağıtılan lokma, tükenmişliğin sembolüdür”

Basın açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı önünde lokma dağıtıldı. Balcı, bunun “diş hekimliğinin ağır iş yükü ve yanlış sağlık politikaları altında nasıl tükenme noktasına getirildiğinin sembolik bir anlatımı” olduğunu belirtti.

DİŞHEK-SEN: “Teşvik sistemi ve çalışma usulleri yeniden düzenlenmeli”

DİŞHEK-SEN Genel Başkanı Banu Yıldırım, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin daha etkin yönetilebilmesi için Kamu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurulmasını talep etti. Yıldırım, diş hekimliği fakültelerinin ve kontenjanlarının arttırılmasının “popülist bir yaklaşım” olduğunu söyleyerek mezun bolluğu nedeniyle mesleğin değersizleştiğini ifade etti.

“Hastalarımıza tedavi sağlayamıyoruz; sadece sorunlarını tespit ediyoruz”

Hekim Birliği Sendikası üyesi Simge Alıcı, kamudaki en büyük sorunun kısa randevu süreleri olduğunu belirterek“Hastalarımızı tedavi edemiyoruz, sadece hastalıklarını söyleyebiliyoruz. Onlara şifa olmak istiyoruz" dedi.

“Hatay’da diş hekimleri konteynerlerde hizmet veriyor”

Diş hekimi Ahmet Taşhan, özellikle Hatay’da güç koşullar altında çalışan meslektaşlarının sorunlarına dikkat çekerek, diş hekimlerinin emeğinin karşılığının verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: ANKA