TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) konut aboneleri için Son Kaynak Tedarik Tarifesi (SKTT) limitini 1 Ocak 2027 itibarıyla yıllık 4 bin kilovatsaatten (kWh) 3 bin kWh'ye düşürme kararına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Kararın "kabul edilemez" olduğunu bildiren Oda yönetimi, düzenlemenin milyonlarca haneyi ulusal tarife dışına iterek serbest piyasa koşullarına ve spekülatif fiyatlara maruz bırakacağını savundu.

Yapılan açıklamada, konutların Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamından tamamen çıkarılması çağrısında bulunuldu.

"Aylık 250 kWh sınırı dört kişilik bir ailenin asgari tüketimidir"

Açıklamada, yıllık 3 bin kWh olarak belirlenen sınırın aylık ortalama 250 kWh tüketime karşılık geldiği hatırlatıldı. Dört kişilik bir ailenin yalnızca temel elektrikli ev aletleri üzerinden aylık yaklaşık 230 kWh elektrik tükettiğine işaret edilen açıklamada, kış aylarındaki ısınma ve yaz aylarındaki soğutma gereksinimleri de eklendiğinde söz konusu eşiğin milyonlarca hane tarafından aşılacağı kaydedildi.

Düzenlemenin iddia edildiği gibi yüksek tüketimi değil, temel yaşam standartlarını hedef aldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu gizli zam, 'yüksek tüketimi hedef alan bir piyasa mekanizması' değil, en temel yaşam gereksinimlerini bile serbest piyasa koşullarına terk eden bir uygulamadır. Gizli zam içeren bu uygulamayı savunmak için ileri sürülen 'rekabeti teşvik' ve 'yüksek tüketim yapanları ikili anlaşmalara yönlendirme' gerekçeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Son kaynak tarifesine geçecek milyonlarca abone, spot enerji borsasında oluşan Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ve YEKDEM gibi döviz bazlı değişken bedeller üzerinden faturalandırılacaktır."

"Tedarikçi seçme özgürlüğü kâğıt üzerinde kalmıştır"

Serbest tüketici modelinin tüketici aleyhine işlediğini savunan EMO, abonelerin tek taraflı fiyat dayatmasıyla karşı karşıya kaldığını dile getirdi:

"Konut abonelerinin 'tedarikçi seçme özgürlüğü' kâğıt üzerinde kalmıştır; fiilen tüketiciler tek taraflı fiyat dayatması altındadır ve 'rekabet' söylemi yalnızca özel şirketlere yapılan kâr aktarım mekanizmasını gizlemektedir. Ödeme güçlüğü çeken, fatura korkusundan karanlıkta ve soğukta oturan hanelerin sayısının çığ gibi arttığı, sosyal yardım almadan yaşayamayan yurttaşların sayısının katlandığı bu ekonomik kriz döneminde, spekülatif piyasa dalgalanmalarının yükünü halka yüklemek açıkça yanlıştır."

"Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalı, dikey entegre kamu tekeline dönülmeli"

Mevcut piyasa yapısının sürdürülemez olduğunu vurgulayan Elektrik Mühendisleri Odası, kamucu politikalara dönülmesi çağrısını yineleyerek taleplerini ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

"Elektrik Mühendisleri Odası olarak bir kez daha uyarıyoruz: Konut aboneleri için 3 bin kWh’e düşürülen son kaynak limiti kararı derhal geri çekilmeli, konutlar Son Kaynak Tedarik Tarifesi kapsamından tamamen çıkarılmalıdır. Enerji politikaları, kamusal üretim ve sosyal tarife ilkeleriyle yeniden düzenlenmelidir. Maliyetleri düşürmek için kamunun bir an önce alım ve fiyat garantileri içeren enerji ihaleleri yerine doğrudan yatırım yapması gerekmektedir."

Fon soruşturmasında Bulls Yatırım ve Lydia Holding başkanlarının mal varlıklarına tedbir kondu
Fon soruşturmasında Bulls Yatırım ve Lydia Holding başkanlarının mal varlıklarına tedbir kondu
İçeriği Görüntüle

"Ekonomik krize karşı kalkınma perspektifiyle hazırlanan toplumcu bir enerji programına geçiş yapılmalı; elektrik alanında üretimden dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Geçiş sürecinde ise kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre transfer edilmesi yerine, kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır."

Kaynak: ANKA Haber Ajansı