Kuzey Kıbrıs'ın Girne açıklarında batan FiloJet yolcu gemisiyle ilgili soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Kazada 27 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davada yargılanan 9 kişi, bugün 11'inci kez Girne Kaza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
"Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla yargılanan şüpheliler hakkında mahkeme bir hafta daha ek gözaltı süresi verilmesine hükmetti.
Filojet davasında 9 şüpheliye bir hafta daha gözaltı süresi
Davada Filo Denizcilik Şirketi Direktörü A.Ö, geminin birinci kaptanı M.Ö, ikinci kaptanı M.N.S., birinci makinist Z.Ö, ikinci makinist M.G. ile mürettebat üyeleri S.E, Q.Q, V.H. ve R.İ. hakim karşısına çıktı.
Girne Kaza Mahkemesi, soruşturmanın devam etmesi nedeniyle 9 şüpheliye bir hafta daha ek gözaltı süresi verdi.
Geminin 59 günlük seyir kayıtları çözümlendi
Mahkemede ifade veren polis yetkilisi Mehmet Mannaş, soruşturma kapsamında geminin seyir veri kayıt cihazına ilişkin incelemeler hakkında bilgi verdi.
Mannaş, cihazdaki 59 günlük verinin deşifre edildiğini, geriye kalan 9 günlük kayıtların da incelenmesiyle bu çalışmanın tamamlanacağını belirtti.
2 bin sayfalık teknik rapor inceleniyor
Soruşturmanın teknik boyutuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Mannaş, Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından gönderilen 2 bin sayfalık dokümanın incelenmeye başlandığını mahkemeye bildirdi.
Söz konusu belgelerin, geminin teknik durumu ve kazaya ilişkin sürecin aydınlatılması açısından incelendiği belirtildi.
Ne olmuştu?
Girne Limanı ile Mersin'deki Taşucu Limanı arasında sefer yapan FiloJet isimli yüksek hızlı yolcu gemisi, 30 Ağustos Pazar günü Girne'den hareket ettikten kısa süre sonra ön kısmından su almaya başladı.
Girne Limanı'na dönmeye çalışan gemi, limana ulaşamadan battı. Faciada 27 kişi yaşamını yitirirken, bir kişinin cansız bedenine henüz ulaşılamadı.
Kazaya ilişkin soruşturma devam ederken geminin seyir kayıtları ve teknik belgeler üzerindeki incelemelerin tamamlanması bekleniyor.



