Aile hekimleri, vatandaşların Aile Sağlığı Merkezleri’ne (ASM) gelmemesi durumunda maaşlarından kesinti yapılmasına neden olan yeni yönetmeliğe tepki gösterdi. Nefes'in haberine göre, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, ASM’lere bir yıldır gelmeyen hasta sayısının toplam hastaların yaklaşık üçte birini oluşturduğunu belirtti.
Kırımlı, “Polisin bulamadığı 800 bin kişi var. Polis bulamıyorsa ben nereden bulacağım? Bu uygulama, paramızı kesmek için yapılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın bürokratları ASM’ye geliyor mu? Biz hiç görmedik sıraya girdiklerini” dedi.

Yeni yönetmelik doktorları zorluyor
Sağlık Bakanlığı’nın bu yılın başında yürürlüğe koyduğu ve aile hekimlerinin “eziyet yönetmeliği” olarak tanımladığı düzenleme, doktorlar arasında tepkilere neden oldu. Kırımlı, ASM’ye gelmeyen hastaların oranının hekimlerin maaşında yaklaşık yüzde 15-20’lik bir kesinti anlamına geldiğini söyledi.
Hastaların gelmeme sebeplerinin bir kısmının hasta olmaması, bir kısmının ise farklı sağlık hizmeti alması olduğunu belirten Kırımlı, “Karşılanmamış bir sağlık hizmeti yok. Gelmeyen insanlar, başka bir yerden sağlık hizmeti alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın zorlamasıyla gelecekler. Çünkü Bakanlık, ‘hastalar gelmezse ücretini keserim’ diyor. Hekimler de çaresizlik üzerine hastaları arıyorlar” ifadelerini kullandı.
"Bu uygulama, paramızı kesmek için yapılıyor"
Kırımlı, polisin dahi bulamadığı yaklaşık 800 bin kişiyi hekimlerin ASM’ye çağırmasının hem mantıksız hem de hasta zamanını çalan bir uygulama olduğunu vurguladı:
“Gelmeyen hastaları getirmek, ihtiyacı olan hastayı 1 saat değil, 2 saat bekletmek anlamına geliyor. Bu uygulama, paramızı kesmek için yapılıyor. Sağlık Bakanlığı bürokratları ASM’ye geliyor mu? Biz hiç görmedik.”
Maaş kesintisi 1 yıla çıkartıldı
Kırımlı, yönetmelikte maaş kesintisinin gelmeyen hasta için önce 6 ay, sonra da 1 yıla çıkarıldığını belirterek “6 ayken yüzde 15’e yakın bir ücret kaybımız oldu. Danıştay’a dava açtık, kazandık. Sağlık Bakanlığı kesintileri geri ödedi” dedi.



