ABD ile İran arasında sağlanan iki haftalık ateşkesin yürürlüğe girmesi, küresel enerji ticaretinin kilit noktalarından Hürmüz Boğazı’nda deniz trafiğinin yeniden canlanmasına yol açtı.

Gemi izleme platformu MarineTraffic verilerine göre, ateşkes sonrası bölgede risk algısının azalmasıyla birlikte tanker ve ticari gemi hareketliliğinde artış gözlendi.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrası gözler enerji piyasasında
Avrupa Merkez Bankası faiz kararı sonrası gözler enerji piyasasında
İçeriği Görüntüle

Yerel saatle 10.00 civarında kaydedilen görüntülerde, Basra Körfezi ve boğaz çevresinde gemilerin büyük bölümünün limanlara yakın noktalarda beklediği dikkat çekti. Aynı gün saat 14.18 itibarıyla ise hareketlilikte belirgin bir artış yaşandı. Haritalar, daha fazla geminin seyre çıktığını ve özellikle Körfez’den çıkış yönünde yoğunlaşma olduğunu ortaya koydu. Buna karşın mevcut trafik düzeyinin hâlâ kriz öncesi seviyelerin altında kaldığı ifade ediliyor.

Ateşkesin etkisiyle petrol fiyatlarında gerileme görülürken, normal koşullarda günde 20 milyon varilin üzerinde petrol geçişine sahne olan boğazdaki akışın eski düzeyine ulaşmasının zaman alacağı değerlendiriliyor. Mevcut veriler, haftalar süren gerilimin ardından bölgede temkinli bir normalleşme sürecine girildiğini ve deniz trafiğinin kademeli olarak toparlandığını gösteriyor.

Kaynak: ANKA