Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olan Ekrem İmamoğlu’nun da yer aldığı İBB davasının ikinci haftasında, bugünkü duruşma başlamadan sona erdi. Sanıklar ve avukatların savunmalarıyla devam etmesi beklenen duruşma, aynı zamanda hukukçu olan CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer ile Mahkeme Başkanı arasında izleyici bölümüne geçme konusunda yaşanan tartışma nedeniyle yapılamadı.
Mahkeme heyeti önce duruşmaya ara verdi, ardından celsenin yarına ertelenmesine karar verdi. Duruşmanın ertelendiği bilgisi ise mahkeme heyeti tarafından değil, mübaşir aracılığıyla salondaki izleyicilere duyuruldu.
Gazeteciler yer değişikliğine tepki gösterdi
Geçen hafta Mahkeme Başkanı’nın talimatıyla gazetecilerin basına ayrılan masalı bölümden izleyici kısmına geçirilmesi istenmişti. Bugünkü duruşmada da gazetecilere yönelik giriş denetimlerinin artırıldığı ve duruşmayı çizen Tarık Tolunay ile Sönmez Karakurt’un yerlerinin değiştirildiği görüldü. İki çizer de izleyici bölümüne alındı.
Bu gelişmenin ardından gazeteciler, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ortak bir dilekçe sundu. Dilekçede gazeteciler, duruşmayı daha önce olduğu gibi masalı bölümden takip etmek istediklerini belirtti.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"Bizler gazeteciyiz, size bu satırları sizin yüzünüzü dahi göremediğimiz, sesinizi duymakta zorlandığımız, salonun gazetecilik yapmak için en elverişsiz noktasından kaleme alıyoruz. Bizler halkın haber alma hakkını savunan, kamu adına haber yapan, bu salonun sizler gibi tarafsız üyeleriyiz. Anayasa ile koruma altına alınan halkın haber alma hürriyetinin birer temsilcileriyiz. Bu süreçte, yargılamanın başladığı günden bu yana hiçbir şekilde ‘duruşma düzenini bozmayan’ gazeteciler, sizin takdirinizle salonun görece daha ortasında er alan mikrofonsuz masaların bulunduğu bölüme alındık. Perşembe ünü görülen duruşmada yine sizin takdirinizle salonun gazetecilik için en elverişsiz bölümüne gönderilmek istediğimizde ise bu durum duruşmanın ertelenmesine neden oldu. 16 Mart itibarıyla duruşmanın 5. gününde yine salonun en sağ arka köşesinde, en kör noktadayız. Gazetecilik, halkın haber alma özgürlüğü ve basın özgürlüğü adına yeniden gazeteciliği elverişli koşullarda yapabileceğimiz, duruşmayı daha önce takip ettiğimiz yerde, avukatların yanındaki masaların olduğu alanda takip etmek istiyoruz. Gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz."
Dilekçe sonrası salonda düzenleme
Yaklaşık 30 gazetecinin imzasını taşıyan dilekçenin ardından akşam saatlerinde yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre duruşma salonunda gazetecilerin oturma düzeninde değişikliğe gidildi.
Gazeteciler için salona yazı tablalı konferans sandalyeleri getirildi ve gazetecilerin “sandalyeleri” değiştirildi.




