İmbat Madencilik, maaş ve primlerini düzenli alamadıkları için eylem yapan çalışanlarına gönderdiği mesajda, Soma B Termik Santrali'ni kontrol eden Konya Şeker'in (TORKU) 1 milyar 475 milyon liralık kömür borcunu ödemediğini ileri sürdü. Şirket yönetimi, mali kaynaklarının yetersiz kaldığını belirterek varlıklarının ipotek altında olduğunu açıkladı.
Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez bölgesinde yer altı kömür üretimi yapan İmbat Madencilik, yaklaşık 4 bin 200 kişiyi istihdam ediyor. Maaş ve prim ödemelerindeki gecikmeler nedeniyle harekete geçen çalışanlar, alacaklarının ödenmesi talebiyle Ankara'ya yürüyüş başlattı.
İmbat Madencilik'ten çalışanlarına maaş mesajı
İmbat Madencilik yönetimi, çalışanlarına gönderdiği mesajda şirketin tarihinin en ağır mali ve idari süreçlerinden birini yaşadığını belirtti.
Mali krizin temelinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile yapılan kömür tedarik düzeninin bozulması ve TORKU'ya satılan kömürlerin bedelinin tahsil edilememesinin bulunduğu ifade edildi.
Şirketin açıklamasında, yaşanan sorunların çalışanlardan gizlenmeyeceği ve mali durumun bütün yönleriyle paylaşılacağı kaydedildi.
“Varlıklarımız ipotek altındadır”
İmbat Madencilik, Soma B Termik Santrali'ni kontrol eden Konya Şeker'in (TORKU) 1 milyar 475 milyon liralık kömür borcunu ödemediğini öne sürdü.
Şirket yönetiminin çalışanlarına gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Bugün itibarıyla 1 milyar 475 milyon TL alacağımız ödenmemiştir. Açıkça ifade ediyoruz, şirketimizin kasasında saklanan, çalışanlarımızdan esirgenen bir para yoktur. Varlıklarımız ipotek altındadır. Maaşları düzenli ödeyebilecek başka bir mali kaynağımız kalmamıştır.
Bu gerçekler bütün belgeleriyle devletimizin ilgili makamlarına sunulmuştur. Şirketimizin imkanları olduğu halde çalışanlarına ödeme yapmadığı yönündeki söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.”
Şirket: Üretim geliri öncelikle ücretlere ayrılıyor
Mesajda, çalışanların kaygılarını artırabilecek doğrulanmamış iddialara karşı uyarıda bulunuldu. Şirket yönetimi, gerçeklerin söylentilerle değil belgelerle değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Açıklamada, üretimden elde edilen gelirin öncelikle çalışanların ücretlerine ve iş güvenliğinin zorunlu ihtiyaçlarına ayrıldığı belirtildi.
İmbat Madencilik'ten devlete alacağın tahsili çağrısı
Şirket yönetimi, belgelenmiş olduğunu belirttiği 1 milyar 475 milyon liralık alacağın tahsil edilmesi için devletin ilgili kurumlarının etkin biçimde devreye girmesini beklediklerini bildirdi.
Mesajda, çalışanların haklarının korunması ve iş güvenliğinden taviz verilmemesinin öncelikli olduğu vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:
“Yönetim olarak görevimiz yalnızca bugünkü krizi aşmak değildir. Önceliğimiz; çalışanlarımızın haklarını korumak, iş güvenliğinden asla taviz vermemek ve İmbat Madencilik’i çalışanlarının geleceğini esas alan, güçlü, kalıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaktır.”
Madenciler maaş ve prim alacaklarının ödenmesini istiyor
Soma'nın Eynez bölgesinde faaliyet gösteren İmbat Madencilik çalışanları, maaş ve prim ödemelerindeki gecikmelerin giderilmesini talep ediyor. Ankara'ya yürüyüş başlatan işçiler, biriken alacaklarının ödenmesi için çağrıda bulunuyor.
Şirket yönetimi ise ödeme sorunlarının temel nedeni olarak TORKU'ya satılan kömürlerden kaynaklanan alacağın tahsil edilememesini gösteriyor.





