Bazı market ve tekel bayilerinin, kredi kartıyla yapılan sigara alışverişlerinde komisyon talep etmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve BDDK harekete geçti. İlgili kurumlar, bu uygulamanın 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

Bakanlık: “Kartla Ödeme Reddedilemez, Komisyon Yasaktır”

Ticaret Bakanlığı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada perakende satış noktalarının kredi kartıyla ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Üye iş yerleri kartla ödeme kabul etmek zorundadır. Kart kullanımı nedeniyle ek ücret, komisyon veya farklı bir bedel talep edilemez. Bu yasağa uymayan işletmelerin pos cihazı sözleşmeleri iptal edilebilir, ayrıca bir yıl boyunca yeni sözleşme yapılamaz.”

Bazı işletmelerin, sigara satışlarında yalnızca nakit ödeme kabul etmesi veya %1 ila %2 arasında komisyon talep etmesi üzerine denetimlerin artırıldığı belirtildi.

BDDK: “Vatandaşlar Belgeleriyle Savcılığa Başvurabilir”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, kredi kartı kullanımında alınan komisyonun kanuna aykırı olduğunu ve cezai yaptırıma tabi tutulabileceğini belirtti.

BDDK açıklamasında şu uyarılar yer aldı:

“Vatandaşlarımız, komisyon alındığını gösteren fiş, fatura ya da slip belgeleriyle birlikte kurumumuza ya da Cumhuriyet savcılıklarına başvuruda bulunabilir. Bu uygulama, kanunen hem idari hem de adli para cezasını gerektirir.”

KDV Bahanesiyle Ek Ödeme Talep Edenler De İncelenecek

Bazı işletmelerin, sigara satışlarında ekstra %20 KDV talep ettiği iddiaları da Ticaret Bakanlığı’na ulaştı. Bakanlık yetkilileri, fahiş fiyatlandırma ve vergi suistimali iddialarının da mercek altına alındığını duyurdu.

Muhabir: Nur Yıldız