Dünya genelinde gıda fiyatlarının seyrini takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2026 yılının ilk ayına ilişkin verilerini paylaştı. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ocak ayında 123,9 puana gerileyerek küresel piyasalarda gıda enflasyonunun sakinleşmeye devam ettiğine işaret etti.
Bir önceki aya göre 0,5 puanlık (yüzde 0,4) sınırlı bir düşüş kaydeden endeks, böylece art arda beşinci ayda da gerileme eğilimini sürdürmüş oldu. Güncel veriler, küresel gıda fiyatlarının Mart 2022’de görülen tarihi zirvenin yaklaşık yüzde 22,7 oranında altında seyrettiğini ortaya koyuyor.
Süt ve şeker fiyatlarındaki düşüş genel endeksi aşağı çekti
Ocak ayında gıda fiyatlarındaki düşüşün ana motoru süt ürünleri, et ve şeker kalemlerinde yaşanan gerileme oldu. Özellikle Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, aylık bazda yüzde 5,0 oranında sert bir düşüş yaşayarak 121,8 puana indi ve üst üste yedinci aylık gerilemesini gerçekleştirdi. Benzer şekilde Şeker Fiyat Endeksi de yıllık bazda yüzde 19,2 gibi dikkat çekici bir oranda düşerek 89,8 puana geriledi. Et fiyatlarında ise aylık bazda yüzde 0,4’lük hafif bir azalış görülse de fiyatların yıllık bazda yüzde 6,1 oranında daha yüksek seyretmeye devam etmesi dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu.
Tahıl ve bitkisel yağlarda yükseliş eğilimi
Hayvansal ürünler ve şeker grubundaki düşüşe rağmen, tahıl ve bitkisel yağlar tarafında yukarı yönlü hareketler gözlemlendi. FAO Tahıl Fiyat Endeksi, pirinç fiyatlarındaki yüzde 1,8’lik artışın etkisiyle 107,5 puana yükseldi.
Bu dönemde buğday ve mısır fiyatları yatay bir seyir izleyerek endeksi dengelerken, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi’nde daha belirgin bir hareketlilik yaşandı. Palm, soya ve ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışla birlikte bitkisel yağ endeksi aylık yüzde 2,1 yükselerek 168,6 puana ulaştı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 oranında daha pahalı hale geldi.





