Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Godiva ile Pladis’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, holdingin uluslararası operasyonlarını Londra'ya taşıdığına dair çıkan iddialara sert yanıt verdi. Ülker, "Başka yerde evim yok, aramıyorum, lazım da değil, anamın evinde oturuyorum, çok şükür" diyerek kişisel yaşamına dair net bir açıklama yaptı ve holdingin Türkiye’den çıkmadığını belirtti.

Ülker, Ekonomi Gazetesi’ne verdiği röportajda, Yıldız Holding’in uluslararası operasyonlarını Londra’da kurdukları Pladis Global çatısı altında toplamasıyla ilgili çıkan "grup Türkiye’den çıkıyor" yönündeki spekülasyonlara açıklık getirdi. Bu süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Ülker, Londra’daki yapılanma ile Türkiye’ye yönelik hiçbir negatif etkisi olmadığını vurguladı.

"Yurt Dışındakileri Buraya Getirdik"

Murat Ülker, Yıldız Holding’in yurtdışındaki operasyonlarını Türkiye’ye taşımak için Pladis Global şirketini kurduğunu ifade ederek, "Aslında biz bir şeyi taşımadık, tersine yurt dışındakileri buraya getirdik. Türkiye’ye tescil ettik" dedi. Ülker, holdingin iş yapma süreçlerinde herhangi bir sermaye transferinin olmadığını ve bu iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Godiva Satın Alımında Hazine İzin Süreci

Ülker, Godiva markasını satın alırken Türkiye Hazine’sinin nasıl hızlı bir şekilde onay verdiğini de örnek gösterdi. "Godiva’yı alırken, Hazine’ye yazdık, 'biz bunu alıyoruz, tamam mıdır' dedik ve yarım saatte olumlu yanıt aldık" diyen Ülker, Türkiye’nin bu tür işlemlere hızla onay verdiğini belirtti. Ayrıca, yabancı sermaye ile yapılan finansman işlemlerinin Türkiye’deki ekonomik koşullardan bağımsız olarak şekillendiğine dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: İki ihaleyle 95 milyar 335 milyon lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı: İki ihaleyle 95 milyar 335 milyon lira borçlandı
İçeriği Görüntüle

Godiva'yı Nasıl Aldığını Anlattı

Murat Ülker, yurt dışındaki işlerini finanse etmek için yabancı kredileri kullandığını açıkladı. Yurt dışı finansmanın, düşük faiz oranları ve uzun vadeli ödeme planlarıyla yapıldığını belirten Ülker, "Yurt dışından aldığım kredi ile finansman sağlıyorum. Yurt dışı faiz oranları yüzde 2,5 gibi düşük seviyelerde. Türkiye’de ise dolar bazında faizler yüzde 15, bu koşullarda iş yapmak mümkün değil" dedi.

Ülker, uluslararası operasyonlarını finanse ederken, yüksek faiz oranları nedeniyle Türkiye’den kredi almaktan kaçındıklarını vurguladı. Japonya’daki projelerinde de benzer şekilde, yerel finansman kullanarak işlerini orada gerçekleştirdiğini söyledi.

"İş Yapma Şartları Farklı"

Ülker, Türkiye’deki yüksek faiz oranları ile yurtdışındaki düşük faiz oranları arasındaki farkın iş yapma koşullarını etkilediğini belirtti. Japonya örneği üzerinden açıklamalar yapan Ülker, "Japonya’da faizler eksi, bu yüzden oradaki projeyi yerel finansmanla finanse ettik. Ancak oradaki parayı buraya getirmene müsaade etmiyorlar" diyerek uluslararası finansal ortamların farklılıklarına dikkat çekti.

Kaynak: Ekonomi