Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından LGS merkezi sınav sonuçlarına göre gerçekleştirilecek lise tercih işlemlerinde son aşamaya gelindi. Öğrenciler, tercihlerini yarın saat 17.00'ye kadar e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.
LGS kapsamında adaylar, merkezi sınav puanıyla öğrenci kabul eden okullar, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih işlemlerini gerçekleştiriyor.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda 198 bin 899 kontenjan bulunuyor
MEB tarafından açıklanan verilere göre, merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullarda toplam 198 bin 899 kişilik kontenjan ayrıldı.
Bu kapsamda Anadolu liselerinde 60 bin 886, fen liselerinde 38 bin 700, sosyal bilimler liselerinde 9 bin 210, Anadolu imam hatip liselerinde 43 bin 706 ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 46 bin 397 kontenjan öğrencilerin tercihine sunuldu.
Yerleştirme işlemleri, öğrencilerin tercihleri ve merkezi sınav puan üstünlüğü esas alınarak gerçekleştirilecek.
Yerleştirmede eşitlik durumunda kriterler uygulanacak
Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda puanların eşit olması halinde çeşitli değerlendirme kriterleri dikkate alınacak.
Buna göre yerleştirmelerde öncelikle Okul Başarı Puanı (OBP), ardından 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) değerlendirilecek. Eşitliğin devam etmesi halinde 8. sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı, tercih sırası ve öğrencilerin doğum tarihine göre yaş durumu dikkate alınacak.
LGS kapsamında öğrenci kabul edecek okulların kontenjan bilgileri ile geçen yıla ait yüzdelik dilimler, e-Okul sistemi ve "Rota Maarif" platformu üzerinden görüntülenebiliyor.
Nakil başvuruları ağustos ayında yapılacak
LGS tercih işlemlerinin tamamlanmasının ardından yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 5 Ağustos Çarşamba günü Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet adresinden açıklanacak.
Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları 5-7 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Bu dönemin sonuçları ise 10 Ağustos'ta duyurulacak.
İkinci nakil tercih başvuruları 10-12 Ağustos tarihlerinde yapılacak ve sonuçlar 14 Ağustos'ta açıklanacak.
Yerleşemeyen öğrenciler için ek süreç başlayacak
Herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler için il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvuru süreci 17-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Komisyonlar, yerleştirme işlemlerini 28 Ağustos'ta tamamlayacak. Yatılılık başvuruları ise 31 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında okullar ve kurumlar tarafından alınacak.
Yatılılık yerleştirme sonuçları 4 Eylül'de ilan edilecek ve kayıt işlemleri e-Pansiyon sistemi üzerinden yapılacak.




