Gazze Şeridi'ndeki insanlık utancı katliamlarda 4 ay geride kalırken, gözler bu kez güneydeki Refah kentinde. Mısır, Refah’da yaşanan gelişmelerin, bölgedeki durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu. Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin ve Almanya’nın ardından Mısır da İsrail'in Gazze'deki kara operasyonlarını genişletmesinin doğuracağı vahim sonuçlara dikkat çekti. İsrail güçlerinin Gazze’ye yönelik saldırılarda en az 12 bini çocuk, 30 bine yakın Filistinli öldürüldü. Uluslararası camianın uyarılarına rağmen, İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır sınırında İsrail’in hava ve kara saldırılarından kaçan yüz binlerce sivilin sığındığı Refah kentine kara saldırısı hedefinden vazgeçmiyor. 
İsrail birliklerinin Refah kentine kara saldırısı başlatması ise, Gazze Şeridi'ndeki sivil halkın sığınacak hiçbir yerinin kalmayacağı anlamına geliyor. Refah kenti, 2 buçuk milyona yakın insanın yaşadığı Gazze'nin yarısını barındırıyor.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi de Refah kentine sığınan Gazze halkının akıbeti konusunda endişelerini dile getirirken, “Filistinlilerin sığındığı Refah kentinde, durumun patlama noktasına geldiğinin” altını çizerek, tablonun “ürkütücü ve korkunç boyutta” olduğuna dikkat çekti. 
***
Refah'da Durum Içler AcısıDURUM İYİ DEĞİL
Bir yanda İsrail’in Gazze, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları, diğer yanda Amerika Birleşik 
Devletleri’nin İran, Suriye ve Irak'taki yöresel çatışmaları etrafımızdaki bölgeyi cadı kazanına çevirdi. Dışişleri Bakanı Fidan’ın da dikkat çektiği gibi, "Bölgesel yayılmadan kaçınmak lazım. Durum iyi değil.” 
Gerçekten de Karadeniz’in kuzeyinden, Türkiye’nin Güney sınırlarından, Arabistan yarım adasının uç noktasına kadar olan bölgede tablo hiç de iç açıcı değil. Sayın Fidan’ın vurguladığı gibi her an daha büyük bir yayılmayla karşı karşıya kalabiliriz.
Başta ABD ve Rusya olmak üzere, küresel ve bölgesel aktörler, bu yörede bazıları asırlardır bir kısmı da on yıllardır süregelen sorunları kaşıdıkça kangren sürüyor, çatışmalar kaçınılmaz oluyor. Almanya Genelkurmay Başkanı Breuer’ın vurguladığı gibi, "5 yıl içinde savaş kaçınılmaz görünüyor”. Almanya Genelkurmay Başkanı ülkesinin 5 yıl içinde "savaşa hazır hale gelmesi" gerektiğini ifade ederken, Rusya'dan kaynaklanan askeri tehdit potansiyelinin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti. Almanya, NATO gibi köklü bir değişim sürecinin içine girerek, savunma harcamalarını büyük ölçüde artırma kararı alıp, silahlı kuvvetlerini modernize etmeye 100 milyar Avro ayırdı.
***
Katalin Novak-1NOVAK’IN İSTİFASI
Macaristan’ın gündeminde Cumhurbaşkanı Novak’ın istifası var. Cumhurbaşkanının çocuklara yönelik cinsel istismar davasında bir kişiyi affetmesiyle ilgili tartışmalar sürerken, bir anda gelen istifa haberi ülke gündemini alt üst etti. 
Ülkede yaşanan olay bizim için çok da sıra dışı sayılmamakla birlikte peşinden gelen istifaya hayli şaşırdık! Macaristan’da bir devlet yurdu müdürü, 2004-2016 yılları arasında 10 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanıp 8 yıl hapis cezasına çarptırılmış, müdür yardımcısı da cinsel istismarın örtbas edilmesine yardımcı olmak suçundan 3 yıl ceza almıştı. Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın, bu çocuk yuvasındaki cinsel istismar olayını örtbas edilmesiyle ilgili suçlu olarak hüküm giyen müdür yardımcısını affettiğinin ortaya çıkması ülkede siyasi deprem yarattı. Novak, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında “Bir hata yaptım. Bugün size cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğim son gün” diyerek istifasını açıkladı. 
Avrupa’da siyasilerden bürokratlara devletin her kademesinde sıkça yaşanan istifa mekanizması nedense Ortadoğu coğrafyasında pek de görülmüyor!
***
TÜİK ENFLASYON SEPETİ
Enflasyon rakamları sıklıkla tartışılan bir konudur. Yurttaşın cebindeki erime, mutfağındaki yangın, resmi enflasyon rakamıyla uyumlu değildir. Enflasyonu sokaktaki yurttaşlara sorup, yüzde 40 açıklandı ne diyorsunuz dediğinizde “En az yetmiş, seksen” der, yüzde 60 olarak açıklandığında ise, “Hangi atmış en az yüz” yanıtını alırsınız. İşte Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, açıklanan resmi enflasyona mesnet teşkil eden sepetinde bazı değişikliğe giderek, gıda ve konutun ağırlığını azaltarak bir güncellemeye gitti. 
TÜİK, enflasyon sepetindeki madde sayısını 406'ya yükseltirken, ana harcama grupları ağırlıklarında değişikliğe gidip, konut grubunun ağırlığını yüzde 16,61'den yüzde 14,20'ye düşürdü. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun ağırlığı da 2023'te yüzde 25,43 iken 2024'te yüzde 24,98'e düşürüldü. Yurttaşlar, 2024 yılı için, enflasyon sepetine votka, kadın mont (anorak) ile, düğün, nişan vb. toplantılar için salon kirası eklenip, çocuk ayakkabısının enflasyon sepetinden çıkartılmasına ise pek bir anlam veremedi.
Bir dönem görev yaptığım, TÜİK’in bu kararı, “neden ve nasıl aldığına akıl sır ermez” diyelim ve ayağımızı yorganımıza göre uzatıp, hesabımızı cebimizdeki paraya göre yapmaya devam edelim.