Şehirlerimizdeki trafik keşmekeşi nedeniyle, navigasyon cihazları artık hayatımızın ayrılmaz parçası. Hata yapıp yanlış yola saptığımızda sık sık şu mesajı duyarız: “Rota yeniden hesaplanıyor.”
Ankaragücü de Süper Lig’de rotayı yukarı çevirmeyi hedefliyordu ama Konyaspor yenilgisiyle birlikte rota değişti. Kabul etmek gerekir ki beşinci, altıncı sıralar artık hedef olmaktan çok uzak. Sırada da zorlu Galatasaray maçı var. İlerleyen haftalarda takım sıralamada gerilemesin, ligden düşme korkusu yaşamasın yeter.
Bir büyüğüm söylemişti: “Her hata bir ders. Hayatta ne hata biter ne de ders.” Ankaragücü yıllardır transferde hata yapmaktan bıkmadı, usanmadı. Çıkarılan dersler ise belli ki yeterli olmadı. Önümüzdeki haftalarda değerlendirme yapıldığında, korkarım ki ara transfer dönemi de hatalar zincirine bir halka olarak eklenmiş olacak.  
Sezon başında kurulan kadro Emre Belözoğlu’da geçiş futbolu oynatmak dışında seçenek bırakmıyordu. Onun gönlünden geçen ise maçın genelinde topa sahip olacak bir takım kurmak, hücumda set düzenini oturtmaktı. Hesapta takviyeler buna göre yapıldı. Saponara’nın ardından Flips transfer edildi.
Saponara geçen hafta da bu köşede yer verdiğim gibi, ayağı çok düzgün ve de kariyerli bir futbolcu. Lakin 2,5 senedir 90 dakika forma giymediğinden temposu düşük. Flips ise Morutan’ın bir benzeri. Top kullanma becerileri yüksek olsa da ikili mücadelede her ikisi de “çıt kırıldım”. Temaslı oyunda hiç yoklar. Bu sezon Morutan’ın orta sahada kaptırdığı kaçıncı top Ankaragücü kalesinde gol oldu, saymaktan yoruldum.  
Bu takımın özellikle gol becerisi yüksek futbolculara ihtiyacı vardı. Saponara ve Flips skora katkı yapmaktan uzak futbolcular. Geriye kalıyor Kamerunlu Bassogog. Onu henüz izleyemedik ama Çin Süper Ligi’nden gelecek olması nedeniyle kapalı kutu. Futbolda yaşa değil oyuna bakmak gerekse de ismini yazıp Google’da arama yaptığımızda isminin yanında “real age” (gerçek yaşı) ibaresi beliriyor. Danimarka ve Çin’de forma giyerken, yaşı tartışma konusu olmuş. Malum, yaş küçültme hadisesi Afrika’da çok yaygın. Elbette sahadaki futboluna bakacağız ama Bassogog da son vuruşları başarılı bir oyuncu değil maalesef.
Seneye takımların yabancı kontenjanı 12’ye düşüyor. Saponara ve Bassogog ile Haziran 2025’e kadar sözleşme imzalandı. 4 yıllık sözleşme imzalanan Morutan için Galatasaray’a 3 milyon Euro ödeme yapılacak. Emre Belözoğlu’nun forma vermek istemediği Garry Rodrigues ile Bajic’in sözleşmesi 1 yıl daha devam edecek. “Bal yapmayan arı” Cephas ile Manisa FK’ya kiralık verilen Djokanovic’in kontratı 2027’de sona eriyor. Diğer tarafta Kwateng sahaya dahi çıkmadan 1,5 yıllık parasını alıp ülkesine döndü. Gikiewicz ile Hanusek ligin ikinci yarısında futbol oynamadan parasını cebine koyacak. Transfer yaparken futbolcunun geçmişine değil, geleceğine bakmak şart.