Süper Lig'de Ocak 2024 itibariyle yarı otomatik ofsayt sistemi uygulamasına geçilmişti ancak bu sistemin en önemli bileşeni olan çipli toplar ülkemize getirilmediğinden uygulamanın doğru sonuç vermeyeceğini ta o zaman bu köşede ifade etmiştim.

Tam da tahmin ettiğim gibi oldu, iki buçuk yıl boyunca maç sonu tartışmaları azalmak bir yana katmerlenerek arttı ve yabancı hakem çağrılması dahi kanayan yaraya merhem olmadı. Çünkü hala topun ayaktan çıktığı anı VAR’daki hakemler, yani insanoğlu faktörü belirliyordu ve saniyenin yarısından kısa zamanda bir pozisyon ofsayt olabiliyor ya da olmayabiliyordu.

Hal böyle olunca yarı otomatik ofsayt sistemi için yapılan harcamalar ziyandan öte anlam taşımadı. Oysa Katar’da yapılan 2022 Dünya Kupası’nda ve Şampiyonlar Ligi'nde çipli top uygulamasına başlanmış, ofsayt pozisyonlarının yanı sıra topa elle müdahale ve gol pozisyonlarında topun kale çizgisini tamamen geçip geçmediği tartışmaları son bulmuştu.

Kulüpler Birliği’nde geçen hafta nihayet ortak akıl ortaya çıktı ve çipli top ve gol çizgisi teknolojisinin Süper Lig’e kazandırılması yönünde görüş birliğine varıldı. Teknoloji üreticisi firmalarla yapılan görüşmeler ve maliyet analizlerinin kulüplere aktarılmasının ardından, şimdi sırada Türkiye Futbol Federasyonu ile masaya oturulması var. 2026-2027 sezonu 7 Ağustos'ta başlayacak, yani bir aydan birkaç gün fazla bir süre kaldı. Sezon başına yetiştirilmesinin mümkün olacağını zannetmiyorum ama tıpkı 2023-2024 sezonunda olduğu gibi, belki de ligin ikinci devresine yeni bir teknolojiye geçilerek başlanabilir.

Behzat Ç. serisine esin kaynağı olan Yazar Emrah Serbes’in dediği gibi: Her temas iz bırakır. Futbolcuların ayakla ya da elle topa yaptıkları her teması da çip kaydedecek ve bir saniyeden daha kısa sürede VAR merkezine iletecek. Topun kale çizgisini geçip geçmediği de bu sistemle anında tespit edilecek.

Nihayetinde, çipli topun hayatımıza girmesiyle, hakemlerin fauller başta olmak üzere bazı pozisyonlarındaki yorum ve takdir hataları dışındaki tartışmalar büyük ölçüde sona erecek. Kimi zaman 10 dakikayı bulan ve sporseverleri futboldan soğutan uzun VAR incelemeleri de umut ediyorum ki asgari düzeye inmiş olacak. Aklın yolu birdi ama o aklın bize gelmesine yönelik ilk adımın atılması için iki buçuk yıl daha kayıkçı kavgası yapmamız gerekti.