NTV'nin haberine göre Beşiktaş Denizcilik grubuna ait "ALTURA" isimli ham petrol yüklü tankere, İstanbul Boğazı'nın 15 mil açığında Karadeniz sularında bir drone isabet etti.
İstanbul merkezli Pergamon Denizcilik’e ait olan ve Rusya’dan yüklediği ham petrolle İstanbul Boğazı’na giriş yapmaya hazırlanan 'Altura' adlı dev tanker, gece yarısı asimetrik bir saldırının hedefi oldu. Boğaz’a yaklaşık 14 deniz mili mesafe kala gerçekleşen saldırı, bölgede büyük bir çevresel facia riskini de beraberinde getirdi.
Köprü üstü patladı, gemi su alıyor
Edinilen bilgilere göre saldırı, hem havadan hem de denizden eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. İnsansız Hava Aracı (İHA) ve İnsansız Deniz Aracı (İDA) unsurlarının hedef aldığı tankerin köprü kısmında şiddetli bir patlama meydana geldi.
Patlamanın etkisiyle ağır hasar alan gemide, makine dairesinin su almaya başlaması durumu kritikleştirdi. Gemide bulunan 140 bin ton ham petrolün denize sızdığı ileri sürüldü.
Kıyı emniyeti teyakkuzda
Gemiden gelen acil yardım çağrısı (SOS) üzerine Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü vakit kaybetmeden harekete geçti. Bölgeye acil müdahale için Kurtarma 11 ve Kurtarma 12 römorkörleri sevk edildi. Ekiplerin bir yandan gemiyi dengede tutmaya, diğer yandan su girişini kontrol altına almaya çalıştığı öğrenildi.
"İran ve Şamhani" iddiası
Saldırıya uğrayan 'Altura' tankerinin geçmişi ve mülkiyet yapısı, olayın siyasi bir boyut taşıyabileceğine işaret ediyor. Geminin, Şubat ayında İsrail tarafından suikastla öldürülen İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi eski Genel Sekreteri Ali Şamhani’nin oğlu Mohammad Hossein Shamkhani ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
Daha önce Türk filosunda "Beşiktaş Dardanelles" ismiyle hizmet veren dev tanker, Mayıs 2024’te Panama merkezli Kayseri Shipping’e satılarak "Kayseri" adını almıştı. Kasım 2025’te ise İstanbul merkezli Pergamon Denizcilik tarafından satın alınarak adı "Altura" olarak değiştirilmişti.

Ayrıntılar geliyor...




