Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa Repo ve Ters Repo Pazarı'nda gerçekleştirilen bazı işlemlere ilişkin yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Merkezi takas hizmeti verilmeyen işlemler için menkul kıymetlerin bildirilmesi ve ilgili hesapta bloke edilmesi zorunlu hale getirildi.

SPK'nin "Borsa İstanbul AŞ Borsacılık Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakan Şimşek: Türkiye-ABD ticaretinde hedef 100 milyar dolar
Bakan Şimşek: Türkiye-ABD ticaretinde hedef 100 milyar dolar
İçeriği Görüntüle

Repo işlemlerine bildirim ve bloke şartı

Yeni düzenlemeye göre, Borsa Repo ve Ters Repo Pazarı'nda merkezi takas hizmeti verilmeyen işlemlerde belirli yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekecek.

Bu kapsamda, söz konusu işlemlerde kullanılan menkul kıymetlerin Takasbank tarafından belirlenen saate kadar bildirilmesi ve fon adına ilgili hesapta bloke edilmesi zorunlu olacak.

Şartlar yerine getirilmezse işlemler geçersiz olacak

Menkul kıymetlerin belirlenen süre içerisinde bildirilmemesi veya fon adına ilgili hesapta bloke edilmemesi halinde söz konusu işlemler geçersiz kabul edilecek.

Düzenlemeyle birlikte, işlemlerin geçerliliği için belirlenen bildirim ve bloke şartlarının yerine getirilmesi esas alınacak.

İşlemler Borsa tarafından iptal edilecek

Belirlenen koşulların karşılanmaması halinde işlemlerin iptal süreci de düzenlendi. Buna göre, söz konusu işlemler Takasbank'ın bildirimi doğrultusunda Borsa tarafından iptal edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi