Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından lisans öğrencilerine yönelik hayata geçirilen başarı bursu programında, başvuru koşullarını sağlayan 20 bin 632 aday arasından elektronik sistemde gerçekleştirilen otomatik sıralama sonucunda 500 öğrenci burs almaya hak kazandı. Burs almaya hak kazanan öğrenciler arasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Türkiye birincisi de yer aldı.

TENMAK Araştırma Burs Programları iki kategoride uygulanıyor

Bakanlığın açıklamasına göre, Bakanlığın ilgili kuruluşu Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından yürütülen TENMAK Araştırma Burs Programları, başarı ve araştırma olmak üzere iki farklı kategoriden meydana geliyor.

Program kapsamında üniversite eğitiminin ilk yılından itibaren yetkin, üretken ve uluslararası standartlarda araştırma yapabilecek gençlerin desteklenmesi hedefleniyor.

Programın ilk çağrısı olarak açılan TENMAK Yurt İçi Lisans Başarı Bursu ise enerji, nükleer teknoloji, maden, yapay zeka, yazılım, malzeme ve benzeri stratejik alanlara yöneldi. Burs için 2025 veya 2026 YKS'de ilk 100 bin içinde yer alan öğrenciler başvuru yapabildi. Birinci sınıf eğitimini tamamlayıp ikinci sınıfa geçen adaylarda ise genel ağırlıklı not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 veya 100 üzerinden 65 olması koşulu arandı.

20 bin 632 adayın başvurusu değerlendirildi

Başvuru koşullarını yerine getiren 20 bin 632 adayın başvuruları değerlendirmeye alındı. Türkiye'nin 81 ilinden gerçekleştirilen başvuruların yüzde 82'sini devlet üniversitelerindeki öğrenciler, yüzde 18'ini ise vakıf üniversitelerindeki öğrenciler oluşturdu.

Borsa İstanbul'da günün açılış rakamları belli oldu: BIST 100 güne düşüşle başladı
Borsa İstanbul'da günün açılış rakamları belli oldu: BIST 100 güne düşüşle başladı
İçeriği Görüntüle

Başvuru havuzunda YKS Türkiye birincisinin yanı sıra sınav sıralamasında ilk 10'a giren 9, ilk 100'de bulunan 87 ve ilk 1000 içerisinde yer alan 700 aday da bulundu.

Adayların sıralaması, çağrı metni ile programın uygulama esaslarında yer alan kriterler doğrultusunda elektronik sistem tarafından otomatik biçimde yapıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda 30 farklı lisans branşından toplam 500 öğrenci burs programına kabul edildi.

Öğrencilere aylık 13 bin 750 lira burs verilecek

Programa kabul edilen bursiyerlere her ay 13 bin 750 lira ödeme yapılacak.

Öğrencilerin eğitim aldıkları alanlar ile kariyer hedefleri göz önünde bulundurularak mentörlerle çalışmalarına imkan sağlanacak. Bunun yanı sıra bursiyerlerin araştırma ekosistemiyle buluşturulması, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve TENMAK'ın çalışma alanlarını erken dönemde tanımaları amaçlanıyor.

TENMAK Yurt İçi Lisans Başarı Bursu için başvurular 1 Eylül'de "burs.tenmak.gov.tr" adresi üzerinden başladı. 15 Eylül'de tamamlanması öngörülen başvuru süresi, bazı üniversitelerdeki YKS kayıt işlemleri nedeniyle 21 Eylül'e kadar uzatıldı.

Bayraktar: Yeni çağrı şubat ayında yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaklaşık 70 bin öğrencinin burs imkanları hakkında bilgi almak amacıyla sisteme giriş yaptığını, şartları taşıyan 20 binin üzerinde başvurunun ise kabul edildiğini açıkladı.

Bayraktar, beklentilerin üzerinde gerçekleşen rekor başvuru sayısının kendilerini memnun ettiğini belirterek, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik desteklerin sürdürüleceğini ifade etti.

Bakan Bayraktar, şubat ayında programın kapsamını genişleterek yeni bir çağrıya çıkacaklarını belirtti. Bu kapsamda yeni lisans bölümlerinin programa dahil edileceğini ve üniversitelerin 3'üncü ve 4'üncü sınıflarında eğitim gören öğrencilerin de burs kapsamına alınacağını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı