Genel ticaret sistemi kapsamında yayımlanan geçici verilere göre Türkiye'nin Ocak ayı dış ticaret tablosu netleşti. 2026'nın ilk ayında ihracat rakamları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düşüşle 20 milyar 315 milyon dolar seviyesinde kaldı. İthalat rakamları ise yüzde 0,1 oranında sınırlı bir artış göstererek 28 milyar 695 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler ışığında dış ticaret açığı, bir önceki yılın Ocak ayındaki 7 milyar 511 milyon dolar seviyesinden yüzde 11,6 oranında artışla 8 milyar 380 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 73,8'den yüzde 70,8'e gerilemesi, dış ticaret dengesindeki değişimin en somut göstergesi oldu.

İmalat sanayinin ihracattaki payı ve teknoloji yoğunluğu

Ekonomik faaliyetler bazında yapılan incelemede, Ocak ayında imalat sanayinin toplam ihracat içindeki payı yüzde 92,7 gibi ezici bir oranla liderliğini sürdürdü. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 4,8 olurken, madencilik sektörü yüzde 1,8 pay aldı. Dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payının yüzde 3,3 seviyesinde kalması oldu. İthalat tarafında ise yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 12,9 olarak kaydedilirken, ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 72,1 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşerek sanayi üretimindeki hammadde bağımlılığına işaret etti.

İhracatta Almanya ,ithalatta Çin ilk sırada yer aldı

Türkiye'nin dış ticaret partnerleri listesinde ocak ayında da geleneksel tablo bozulmadı. En fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 780 milyon dolar ile yine Almanya oldu. Almanya'yı sırasıyla Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Irak takip ederek toplam ihracatın yaklaşık üçte birini oluşturdu.

Vergi Denetim Kurulu: Stok Gözetim Programı’nda 540 milyon liralık matrah artışı belirlendi
Vergi Denetim Kurulu: Stok Gözetim Programı’nda 540 milyon liralık matrah artışı belirlendi
İçeriği Görüntüle

İthalat cephesinde ise Çin 4 milyar 283 milyon dolarlık işlem hacmiyle zirvedeki yerini korurken, Rusya Federasyonu ikinci, Almanya ise üçüncü sırada yer aldı. Enerji ve altın hariç tutulduğunda dış ticaret hacmi yüzde 1,8 artarak 41 milyar 14 milyon dolara ulaştı ve bu özel kapsamda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 87,2 olarak hesaplandı.

Muhabir: Esin Özdemir