Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayinin yurt dışına satılan ürünlerinin fiyat değişimlerini ölçen Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) 2025 yılı Ekim ayı sonuçlarını yayımladı.

Verilere göre, YD-ÜFE'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,75 gibi önemli bir artış kaydedildi. Endeks, bir önceki aya göre ise yüzde 0,90 yükseldi. Yılın geri kalanını kapsayan artış oranları incelendiğinde; bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,69 artış, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 25,13 artış gerçekleşti.

Sektör bazında yıllık fiyat değişimleri

YD-ÜFE verileri, sanayinin iki ana sektöründe de fiyat artışlarının sürdüğünü gösterdi. Yıllık değişim oranları incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 32,78 artış gözlenirken, imalat sektöründe yüzde 28,68 artış gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişim oranları ise, maliyet artışlarının farklı sektörlere yayıldığını gösterdi:

Dayanıksız tüketim malları yüzde 36,17 artış ile en yüksek yıllık artışı kaydetti.

Dayanıklı tüketim malları yüzde 35,80 ile bu grubu takip etti.

Ara mallarında yüzde 25,85 artış yaşandı.

TMO'dan üreticiye ödeme: Hububat alımları için 34,3 milyar lira aktarıldı
TMO'dan üreticiye ödeme: Hububat alımları için 34,3 milyar lira aktarıldı
İçeriği Görüntüle

Sermaye mallarında yüzde 27,64 artış gerçekleşti.

Fiyat artışının en sınırlı kaldığı grup ise yüzde 14,35 ile enerji oldu.

Aylık değişimlerde enerjide düşüş

YD-ÜFE'nin aylık değişim oranları incelendiğinde, sektörler arasında farklılıklar ortaya çıktı. Sanayinin iki sektörünün aylık değişimlerine bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,74 artış yaşanırken, imalat sektöründe yüzde 0,83 artış kaydedildi.

Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri, özellikle enerji grubundaki fiyat hareketleriyle dikkat çekti:

Enerji grubunda aylık bazda yüzde 3,50 azalış gerçekleşti.

Diğer gruplar ise yükseliş gösterdi: Dayanıklı tüketim malları yüzde 2,82, dayanıksız tüketim malları yüzde 1,95, ara malları yüzde 1,12 artış kaydetti.

Sermaye mallarında ise yüzde 0,07 gibi minimal bir artış gözlendi.

Muhabir: Esin Özdemir