Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, 27 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Türkiye ve Lübnan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu, Papa 14. Leo'nun ilk dış gezisi olacak ve Vatikan Basın Ofisi tarafından paylaşılan programa göre, ziyaretin detayları belli oldu.
Papa 14. Leo, 27 Kasım’da başkent Ankara’da resmi temaslarda bulunacak, ardından akşam saatlerinde İstanbul’a geçecek. 28 Kasım’da İstanbul’dan İznik’e giderek, Hristiyanlık tarihinde önemli bir yeri olan Birinci İznik Konsili’nin 1700. yıl dönümü törenlerine katılacak.
29 Kasım’da Sultanahmet Camisi'ni ziyaret edecek olan Papa, aynı gün İstanbul’daki Hristiyan topluluklarıyla bir araya gelecek. Papa’nın bu tarihte Volkswagen Arena'da bir ayin yönetmesi de bekleniyor.
30 Kasım’da İstanbul’dan Lübnan’a geçecek olan Papa 14. Leo, Beyrut’ta resmi ve dini otoritelerle görüşmeler yapacak. Ziyaretin son günü olan 2 Aralık’ta Papa, Beyrut’ta bir hastaneyi ziyaret edecek, ardından 4 Ağustos 2020’de büyük patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı'na giderek burada bir anma gerçekleştirilecek. Papa'nın, Lübnan ziyaretinin ardından 2 Aralık akşamı Roma'ya dönmesi öngörülüyor.
Papa'nın Türkiye Ziyareti Gündemdeydi
Papa 14. Leo'nun Türkiye ziyareti, önceki Papa Franciscus'un 2025’teki Birinci İznik Konsili'nin 1700. yılı için planladığı Türkiye ziyaretinin ardından gündeme gelmişti. Ancak 21 Nisan'da vefat eden Papa Franciscus, bu ziyareti gerçekleştirememişti. 8 Mayıs’ta seçilen Papa 14. Leo, selefinin İznik’e gitmeyi istediğini belirterek bu ziyareti gerçekleştireceklerini duyurmuştu.
Türkiye'yi Ziyaret Eden 5. Papa
Papa 14. Leo, Kasım ayında yapacağı ziyaretle Türkiye'yi ziyaret eden beşinci Papa olacak. Daha önce Türkiye'yi 2014’te Papa Franciscus, 2006'da Papa 16. Benediktus, 1979'da Papa 2. Ioannes Paulus ve 1967’de Papa 6. Paulus ziyaret etmişti.





