Türkiye genelinde dijital mecralar üzerinden işlenen suçlara karşı yürütülen amansız takip meyvelerini vermeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve MASAK koordinesinde yürütülen operasyonların detaylarını paylaştı.
5 günde 126 gözaltı, 16 tutuklama
Bakan Yerlikaya’nın aktardığı bilgilere göre, son 5 gün içinde gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda 126 şüpheli kıskıvrak yakalandı. Adli mercilere sevk edilen şüphelilerden; 16 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 41 kişi hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Diğer şüphelilerin emniyetteki sorgu ve işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
Çocuk istismarı ve kripto vurgunu suçlar arasında
Siber polisi tarafından takibe alınan şahısların, dijital dünyayı kullanarak pek çok farklı suç faaliyetinde bulunduğu tespit edildi. Operasyonun odak noktasındaki suçlar bahis ve kumar oynatmak, yasa dışı sitelerde para trafiğine aracılık etmek ve reklam faaliyetlerini yürütmek, "oltalama" (phishing) siteleri üzerinden sahte ürün satışı ve "kripto yatırım ortaklığı danışmanlığı" vaadiyle vatandaşları mağdur etmek, çevrim içi platformlarda çocuk müstehcenliği barındırmak ve taciz içerikli paylaşımlar yapmak.k kişisel verilerin hukuka aykırı sorgulanması, mobil bankacılık ve oyun hesaplarına izinsiz giriş sağlamak.
Adli makamlarla tam koordinasyon içerisinde yürütülen operasyonlar; Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Çanakkale, Diyarbakır, Gaziantep, Giresun, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Mersin, Ordu, Samsun ve Siirt illerinde gerçekleştirildi.
Bakan Yerlikaya, operasyonları başarıyla yürüten emniyet güçlerini ve MASAK personelini tebrik ederek, "Siber suçlarla mücadelemiz, aziz milletimizin huzuru için hem sahada hem de sanal dünyada kararlılıkla sürecek" mesajını verdi.





