Kıvanç El Milletvekili aday listelerinin belli olmasının ardından artık partiler ve liderler sahada. Listelere geçen haf...

Kıvanç El

Milletvekili aday listelerinin belli olmasının ardından artık partiler ve liderler sahada. Listelere geçen hafta gelen tepkiler biraz daha sahada azalmış durumda…

Bayram sonrası tüm partiler mitingler ile kararsız seçmeni ikna çabalarına hız verecek.

Ön plandaki adaylar hem Erdoğan'ın hem de Kılıçdaroğlu'nun büyükşehirlerin tamamında  olmak üzere 45'er miting gerçekleştirmesi bekleniyor.

Peki mitingler oy getiriyor mu? Parti kurmaylarına göre; "hayır"

"Neden miting yapılıyor?" sorusuna yanıt ise tüm partilerde aynı: Bayrak gösterilmeli, parti tabanı motive edilmeli…

AK Parti'de "2002 ruhu"

Cumhur İttifakı partileri ayrı illerde sahada olacak. AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah ayrı ayrı mitinglerin yanı sıra bazı büyükşehirlerde ortak mitingler de yapacak.

Bir süredir deprem bölgesinde açılışlar yapan ve hafta sonları il ziyaretlerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk seçim mitingini Afyon'da yaptı…. Afyon, AK Parti açısından önemli bir il. 2002 yılında partinin ilk kuruluş toplantıları bu ilde gerçekleşmişti. Erdoğan ve AKP kurmayları bir süredir kuruluş dönemine vurgu yapan ve "2002 ruhu ile yeniden" mesajı veriyor.

Bu mesaj bu seçimde etkili olur mu? 22 yıllık bir iktidarın yıpranma payını hesaba kattığımız zaman "2002 ruhu"nu özellikle gençlere anlatması pek kolay değil…

AK Parti seçmeni ikna için, "depremin bıraktığı büyük hasarın yaralarını biz çözeriz", "yerli ve milli projeleri biz sürdürürüz" gibi başlıklarda söylem oluşturacak. Erdoğan konuşmalarında özellikle "koalisyonları geri getirmek istiyorlar", "IMF'yi geri getirecekler", "yerli projeleri durduracaklar" gibi söylemlerle Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu'nu hedef alıyor ve daha fazla alacak.

AK Parti'de milletvekillerinin sahadaki genel söylemi ise "sorunların Erdoğan tarafından çözülebileceğine" yönelik. Vatandaştan Cumhurbaşkanlığı sistemine gelen eleştiriler olması durumunda da "İlk 5 yıllık dönemde aksayan yönler olabilir, gereken reformlar yapılacak" mesajı verilerek, sisteme dair soru işaretlerinin giderilmesi amaçlanıyor.

Kılıçdaroğlu'nun stratejisi ne olacak?

Millet İttifakı kanadında ise 6 lider ayrı ayrı sahada olacak. Aynı zamanda cumhurbaşkanı yardımcısı adayları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da illerde çalışmalarına başladı. Her iki isim de kendi programları dışında Kılıçdaroğlu ve Akşener'in mitinglerine de eşlik ediyor.

Kılıçdaroğlu bayram sonrasında günde 2 miting yapacak. Kılıçdaroğlu'nun 30 Nisan'da İzmir'de 7 Mayıs'ta İstanbul'da, 13 Mayıs'ta da Ankara'da büyük mitinglerini yapması planlanıyor.

Bu mitingler tüm Millet İttifakı liderlerinin ortak mitingi olacak.

Kılıçdaroğlu'nun hem mitinglerinde hem de açıklamalarında "CHP vurgusu" yer almıyor. Buna özellikle dikkat edilirken "Sadece CHP'nin adayı değil", "her kesimi kucaklayan aday" mesajı verilmek isteniyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut sistemin Türkiye'ye zarar verdiğini anlatıp, bu seçimin bir sistem oylaması olduğuna vurgu yapıyor… Kılıçdaroğlu ve diğer liderlerin ana gündemi ise ekonomi…

"Ekonominin sistem yüzünden kötüye gittiği ve sistemin değişmesi halinde yatırımların da ülkeye çekilip düzeleceği" yönünde bir söylem daha fazla kullanılacak.

CHP'de özellikle AK Parti'nin güçlü olduğu yerlerde DEVA ve Gelecek Partililer ile çalışma yapılacak.

Cumhur İttifakı'nda olduğu gibi Millet İttifakı'nda da hedef kitle gençler ve kadınlar. Gençlerin ikna edilmesi ile ailelerinin de ikna edileceği görüşleri dillendirilirken böylelikle kararsız seçmende bir fikir oluşturulması hedefleniyor.

CHP'nin 2011 yılından bu yana vaadi olan ve son olarak bir benzeri AK Parti seçim beyannamesine de giren "aile sigortası projesi" ile yoksul ailelere her ay ödeme yapılmasına yönelik vaadin daha sık anlatılması da hedefleniyor.

Özetlersek;

Partilerin ortak hedefi yaklaşık 5 milyon ilk kez oy kullanacak seçmen, kadınlar olacak. Bu seçmene ulaşmanın yolu ise "daha iyi bir ekonomi" söylemi oluşturacak.

Elbette meydanlarda siyasi polemikler bayram sonrası dozu artarak yaşanacak. Ancak bu polemikler kendi seçmenini motive dışında kararsız seçmeni pek de etkileyen başlıklar değil. Kararsız seçmenin fikrini ise somut projeler ve güven oluşturuyor… Kim daha fazla bu güveni sağlarsa ipi de o göğüsleyecek.