COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen yeniden inşa çalışmalarının COP31'de uluslararası kamuoyuna anlatılacağını bildirdi. Hatay'daki deprem enkazından elde edilen malzemelerle Antalya'da inşa edilen anka kuşu yapısı da Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarını temsil edecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, COP31 Eylem Gündemi'nin öncelikli 10 başlığından biri iklim dirençli şehirler olarak belirlendi. Bu kapsamda hayata geçirilen anka kuşu yapısı, yıkıntı atıklarının yeniden kullanılabileceğini gösteren projeler arasında yer aldı.

Deprem enkazından 140 metrekarelik yapı oluşturuldu

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Dünya Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansının ortak finansmanıyla yürütülen Kırsal Alanlar Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (KADİYAP) kapsamında Yeşil Bölge'de 140 metrekarelik anka kuşu yapısı inşa edildi.

Adını küllerinden yeniden doğuşu simgeleyen anka kuşundan alan yapının üretiminde Hatay'daki deprem enkazından yararlanıldı. Enkazın bir bölümü Hatay'daki Yıkıntı Atıkları Geri Dönüşüm Merkezi'nde toz haline getirildi. Diğer bölümü ise ince kuma dönüştürüldü.

Elde edilen malzemeler kullanılarak yeni beton üretildi. Hazırlanan beton, istenen dayanım seviyesinin üzerine çıktı. Daha sonra Antalya'ya taşınan malzemelerle yapının sütunları ve blokları katmanlar halinde oluşturuldu.

Anka kuşu yapısı 3B beton teknolojisiyle üretildi

Yapının inşasında kalıp kullanılmadan 3B beton baskı teknolojisinden yararlanıldı. Paletli bir robot, kıvrımlı duvarları, yedi burgulu kolonu ve bankları doğrudan inşaat alanında oluşturdu.

Çatıda kullanılan petek desenli paneller ise atık plastikten üretildi. Toplam 54 ton ağırlığındaki yapının 33 tonu, yani yüzde 60'ı deprem enkazından elde edilen malzemelerden meydana geldi. Beton baskı işlemi 7 günde tamamlandı.

Anka kuşu yapısı, deprem enkazının sürdürülebilir yöntemlerle yeniden değerlendirilebileceğini gösterecek. Proje, yıkılan yapıların atıklarının yeni inşaatlarda kullanılabileceğini ortaya koyacak.

11 ilin yeniden inşa süreci COP31'te anlatılacak

COP31 kapsamında anka kuşu yapısının yanı sıra Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde yürütülen yeniden inşa çalışmaları da uluslararası katılımcılarla paylaşılacak. Deprem bölgesinde inşa edilen iklim dirençli konutlar, Türkiye'nin afetlere hazırlık ve şehirlerin dayanıklılığını artırma çalışmalarının bir parçası olarak tanıtılacak.

COP31 Başkanı ve Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin dirençli şehirler vizyonunun zirvede dünyaya aktarılacağını belirtti. Kurum, "Türkiye'nin dirençli şehirler vizyonu, COP31'de dünyaya ilham olacak. Zirvede asrın inşa seferberliğini de dünyaya anlatacak, anka kuşu misali küllerinden yeniden doğan, dayanışmanın ve direncin simgesi olan 11 şehrimizin hikayesini de paylaşacağız" dedi.

Dirençli Şehirler Hub'ı uluslararası işbirliklerine ev sahipliği yapacak

Yeşil Bölge'de bulunan Dirençli Şehirler Hub'ı, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir şehircilik ve afete hazırlık alanındaki projeleri bir araya getirecek. Merkezde yerel yönetimlerin iklim eylemindeki rolünü güçlendirmeye yönelik çalışmalar da yer alacak.

COP31’in destekçileri çevre davaları ve kömür yatırımlarıyla gündemde
COP31’in destekçileri çevre davaları ve kömür yatırımlarıyla gündemde
İçeriği Görüntüle

Belediyelerin, ilgili kamu kurumlarının ve özel sektör temsilcilerinin proje ve çalışmalarına ev sahipliği yapacak Hub, yerel yönetimlerin deneyimlerini uluslararası aktörlerle paylaşmasına imkan sağlayacak. Platformda ortak projelerin geliştirilmesi ve farklı kurumlar arasında işbirliklerinin kurulması hedefleniyor.

Anka kuşu yapısı ve Dirençli Şehirler Hub'ı aracılığıyla Türkiye'nin deprem sonrası yeniden inşa çalışmaları, geri dönüşüm uygulamaları ve iklim değişikliğine karşı şehirlerin dayanıklılığını artırmaya yönelik projeleri COP31 gündemine taşınacak.

Kaynak: Haber Merkezi