Ankara'da gerçekleştirilecek olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde, Türkiye'deki çok sayıda ulusal basın kuruluşu, haber ajansı ve internet medyasının akreditasyon taleplerinin NATO Stratejik İletişim Ofisi tarafından gerekçe gösterilmeksizin reddedilmesi, siyasetin ve basın meslek örgütlerinin gündemine oturdu. Aralarında Halk TV, Sözcü TV, NOW TV, Cumhuriyet, ANKA Haber Ajansı, T24 ve Medyascope gibi kuruluşlara yönelik uygulanan bu kısıtlamaya, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den tepki geldi.

İBB’den sıcak hava uyarısı: "Hayati risk oluşturabilir"
İBB’den sıcak hava uyarısı: "Hayati risk oluşturabilir"
İçeriği Görüntüle

Eski bir gazeteci olan Utku Çakırözer, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası bir zirvede ev sahibi ülkenin kendi bağımsız medyasını dışarıda bırakmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

"Kimse ‘Bunu NATO yaptı’ bahanesine sığınmasın"

Yaşanan akreditasyon ambargosunun doğrudan halkın bilgi edinme hakkına bir darbe olduğunu savunan Çakırözer, kararın arkasındaki sorumluluk payına dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’den çok sayıda basın kuruluşu ile gazeteciye Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi için akreditasyon ambargosu uygulanması basın özgürlüğünün ve halkın haber alma hakkının ihlalidir. Kimse ‘Bunu NATO yaptı’ bahanesine sarılmasın! Türkiye NATO’nun veto yetkisine sahip asli üyesi ve bu zirvenin ev sahibidir. AKP iktidarının bilgisi ve onayı olmadan kendi gazetecilerimiz böyle keyfi dışlanamaz! Velev ki bilginiz yok, o zaman bu ambargoların derhal kaldırılması ve gazetecilerin görevini özgürce yapması sağlanmalıdır."

Zirve öncesi kısıtlamalar tepki çekti

NATO Stratejik İletişim Ofisi'ne bağlı akreditasyon birimi tarafından başvurusu reddedilen gazetecilere gönderilen e-posta mesajlarında, kararın "nihai" olduğu belirtilmiş ve "Bu seferlik medya akreditasyon talebiniz karşılanamıyor, kararın gerekçelerini açıklayamıyorum" denilmişti.

Kaynak: Anka Haber Ajansı