Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Puruli Kültür Sanat’ın organizasyonuyla düzenlenen “Engelsiz Filmler Festivali”, bu yıl da erişilebilir sanat anlayışıyla kapılarını açtı. “Bir Arada Film İzlemek Mümkün” sloganıyla başlayan festival, sinemaseverleri Yunus Emre Kültür Merkezi’nde buluşturdu.

Bu yıl Eskişehir’de dokuzuncu kez gerçekleştirilen festival, görme ve işitme engelli bireylerin sinema deneyimine eşit katılımını destekleyen yapısıyla yoğun ilgi gördü. Festival kapsamında uzun ve kısa metraj film gösterimlerinin yanı sıra otizm dostu seanslar ve işitme engelli çocuklara yönelik özel atölyeler de düzenlendi. Tüm etkinlikler, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı desteğiyle ücretsiz olarak izleyicilere sunuldu.

Erişilebilir sanatın önemi vurgulandı

Festivalin açılış programına Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nurcan Alkan, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Selim Öztop, Festival Yönetmeni Kıvanç Yalçıner ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Açılışta konuşan Festival Yönetmeni Kıvanç Yalçıner, Engelsiz Filmler Festivali’nin 2013 yılında herkes için eşit bir sinema deneyimi sağlamak amacıyla yola çıktığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

Menderes döneminde yaşanan kahve kıtlığı akademik makaleye konu oldu: "Kahve gitti, adı kaldı yadigâr"
Menderes döneminde yaşanan kahve kıtlığı akademik makaleye konu oldu: "Kahve gitti, adı kaldı yadigâr"
İçeriği Görüntüle

“Sesli betimleme, ayrıntılı altyazı ve erişilebilir salon uygulamalarıyla sinemayı herkes için ulaşılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Ankara’nın ardından yeniden Eskişehir’de sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Yalçıner, festival boyunca kısa film yarışmaları, çocuk atölyeleri ve özel etkinliklerle sinemanın birleştirici gücünün paylaşılacağını söyledi.

“Bu festival toplumun tamamına hitap ediyor”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Selim Öztop ise festivalin yalnızca belirli bir kesime değil, toplumun tümüne hitap eden önemli bir farkındalık alanı sunduğunu belirtti.

Öztop, “Türkiye’de çok özel ve değerli bir çalışma yürütülüyor. Bu emeğin görünür olması ve desteklenmesi büyük önem taşıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak herkesin eşit şekilde sanatla buluşabilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Çocuklar için özel gösterim ve yaratıcı atölyeler

Festivalin dikkat çeken etkinliklerinden biri de “Otizm Dostu Gösterim” oldu. Çocuklar, loş ışık ve düşük ses seviyesinde, özgürce hareket ederek film izleme deneyimi yaşadı.

İşitme engelli çocuklara yönelik düzenlenen stop motion canlandırma atölyesinde ise minikler kendi karakterlerini tasarlayarak kısa filmler hazırladı. Atölye sonunda ortaya çıkan çalışmalar izleyicilerden büyük alkış aldı.

Festival bugün de devam ediyor

Engelsiz Filmler Festivali kapsamında bugün saat 14.00’te gerçekleştirilecek Kısa Film Yarışması 3 gösteriminde, film ekipleri de izleyicilerle bir araya gelerek söyleşi gerçekleştirecek.

Kaynak: Haber merkezi