İstanbul’da, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi öğrenciler Nehir Tekin ve Nevin Dizdar’ın serbest bırakılması talebiyle düzenlenen eyleme katılan dört öğrenci gözaltına alındı. Öğrencilerin 28 Ekim sabahı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındığı bildirildi.
Galatasaray Üniversitesi Dayanışma Ağı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Paylaşımda, gözaltına alınan öğrencilerle dayanışma amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde olacakları duyuruldu.
Nehir Tekin ve Nevin Dizdar için üç kentte protesto
TİP’li öğrenciler Nehir Tekin ve Nevin Dizdar’ın tutuklanmasının ardından İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto gösterileri düzenlendi.
İstanbul’da Beşiktaş Meydanı’nda, Ankara’da Yüksel Caddesi’nde, İzmir’de ise Alsancak’taki ÖSYM binası önünde bir araya gelen öğrenciler, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti. İstanbul’daki eyleme farklı gençlik örgütleri de destek verdi.
TİP’li öğrencilerden tutuklamalara tepki
İstanbul’daki eylemde konuşan TİP’li Öğrenciler’den Merve Akyel, Nehir Tekin ve Nevin Dizdar’ın eğitim politikalarını eleştirdikleri ve protesto haklarını kullandıkları için tutuklandığını belirtti. Akyel, iki öğrencinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Nevin Dizdar’ın annesinden 'protesto hakkı' vurgusu
Tutuklu öğrenci Nevin Dizdar’ın annesi Zübeyde Duran Dizdar da eylemde yaptığı konuşmada kızının tutuklanmasına tepki gösterdi.
Emekli bir eğitim emekçisi olduğunu belirten Dizdar, öğrencilerin gelecek kaygılarına dikkat çekerek yaşadıkları ekonomik ve toplumsal sorunları anlattı. Öğrencilerinin üniversite eğitimi alsalar bile geçim sıkıntısı yaşayacaklarına ilişkin kaygılarını dile getirdiğini söyleyen Dizdar, bu sorulara yanıt veremediği için emekli olduğunu ifade etti.
Dizdar, protesto hakkının kullanılmasının tutuklama gerekçesi yapılmasına karşı çıkarak “Hangi yasada bir bakanın eleştirilemeyeceği yazıyor? Hangi yasada bir bakanın protesto edilemeyeceği belirtiliyor?” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in İstanbul’daki Kadıköy Lisesi’ne yapacağı ziyaret öncesinde TİP’li Öğrenciler Nehir Tekin ve Nevin Dizdar’ın, “Bize gelecek yoksa, sana huzur yok! Yusuf Tekin istifa!” yazılı pankart astıkları gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.
Tutuklamaların ardından İstanbul, Ankara ve İzmir’de öğrenciler tarafından protestolar düzenlendi. Eylemlerde iki öğrencinin serbest bırakılması talep edildi.
İstanbul’daki protestoya katılan dört öğrencinin de 28 Ekim sabahı evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alınmasının ardından, gözaltındaki öğrencilerle dayanışma amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde bulunulacağı duyuruldu.




