Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla 20 Şubat’ta tutuklanan DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, tutukluluğunun 90’ıncı gününde bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Ankara 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 14.30'da başlayacak duruşma öncesinde dayanışma çağrıları devam ediyor.

Zafer Partisi'nden başarılı öğrencilere ücretsiz pasaport vaadi
Zafer Partisi'nden başarılı öğrencilere ücretsiz pasaport vaadi
İçeriği Görüntüle

Dosya İstanbul’dan Ankara’ya gönderildi

İkameti Ankara’da bulunan Uludağ hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu’nca hazırlanan iddianame, 1 Nisan’da İstanbul 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ancak mahkeme, yetkisizlik kararı vererek dosyanın Ankara’daki görevli asliye ceza mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Kararın ardından dava dosyası Ankara’ya sevk edildi. Nisan ayında Ankara 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne ulaşan dosyada, Uludağ’ın avukatları Akın Atalay, Tora Pekin ve Abbas Yalçın aynı gün tahliye talebinde bulundu. Mahkeme ise bu talepleri reddederek hazırladığı tensip zaptında tutukluluğun sürmesine karar verdi.

SEGBİS kararı tartışma yarattı

Ankara’da görülecek ilk duruşmaya Alican Uludağ’ın Silivri Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla bağlanacak olması da tepkilere neden oldu. Gazetecinin duruşmaya fiziki olarak katılması gerektiği yönündeki çağrılar sürüyor.

"İşlemlerin tamamı hukuka aykırı"

Uludağ’ın avukatı Abbas Yalçın, dosyanın hâkiminin izinli olduğunu ve duruşmaya başka bir hâkimin bakacağını söyledi. Yalçın, SEGBİS kararına ilişkin henüz bir değerlendirme yapılmadığını belirtti.

Soruşturmanın İstanbul’da yetkisiz şekilde yürütüldüğünü savunan Yalçın, iddianamenin hazırlandığı gün İstanbul 26’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nin de yetkisizlik kararını teyit ettiğini ifade etti. Yalçın, İstanbul’daki savcılık tarafından yürütülen işlemlerin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, Ankara’da yaşayan bir kişinin İstanbul’a götürülmesi ve burada tutuklanmasının da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tutuklama gerekçelerine de tepki gösteren Yalçın, dosyada delil karartma ihtimali bulunmadığını ve kaçma şüphesinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Yalçın, gazetecilere yönelik baskı oluşturulduğunu savundu.

Gazetecilik örgütlerinden destek açıklaması

Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası temsilcileri dün Ankara Adliyesi önünde bir araya geldi. Yapılan açıklamada, Alican Uludağ’ın serbest bırakılması talep edilirken, duruşmaya SEGBİS yerine yüz yüze katılmasının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Muhabir: Esin Özdemir