Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Temmuz 2026'da 987 bin 634 ton olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre süt toplama miktarı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4,4 artarken Ocak-Temmuz 2026 dönemindeki artış yüzde 1,9 oldu.
Süt üretimi temmuz ayında yüzde 4,4 arttı
Ticari süt işletmeleri tarafından Temmuz 2026'da toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artış gösterdi. Ocak-Temmuz döneminde ise toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9 yükseldi.
Aylık bazda değerlendirildiğinde ise ticari süt işletmelerince Haziran ayında 995 bin 463 ton inek sütü toplandı. Bu miktar Temmuz ayında yüzde 0,8 azalarak 987 bin 634 tona geriledi.
Süt ürünleri üretiminde artış kaydedildi
Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre inek peyniri üretimi yüzde 2,9 arttı. Ayran ve kefir üretimindeki artış yüzde 5,6 olurken yoğurt üretimi yüzde 3,5 yükseldi.
Aynı dönemde içme sütü üretimi de yüzde 2,6 artış gösterdi. Tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 0,1 oranında düşüş gerçekleşti.
Ocak-Temmuz döneminde de süt ürünlerinin önemli bölümünde üretim artışı görüldü. Bu dönemde inek peyniri üretimi yüzde 3,6, ayran ve kefir üretimi yüzde 8,8, yoğurt üretimi yüzde 8,4 ve içme sütü üretimi yüzde 8,6 arttı.
İçme sütü üretimi temmuzda geriledi
İçme sütü üretiminde Temmuz ayında aylık bazda düşüş yaşandı. Haziran ayında 139 bin 778 ton olarak gerçekleşen içme sütü üretimi, Temmuz ayında yüzde 6,6 azalarak 130 bin 610 tona indi.
Buna karşın içme sütü üretimi, Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artış kaydetti.
Süt ürünlerinde ocak-temmuz verileri
TÜİK'in Temmuz 2026 verilerine göre Ocak-Temmuz döneminde süt ürünleri üretiminde artış eğilimi görüldü. İnek peyniri üretimi yüzde 3,6 yükselirken ayran ve kefir üretimindeki artış yüzde 8,8 olarak kaydedildi.
Aynı dönemde yoğurt üretimi yüzde 8,4, içme sütü üretimi yüzde 8,6 arttı. Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 2,1 azaldı. Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı da söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 artış gösterdi.




